Website Jacques Bazen
Tirana

Menu

Bezoek aan Tirana, augustus 2009


Tirana is de hoofdstad en tevens ook grootste stad van AlbaniŽ. De regio waarin de stad ligt heeft een lange geschiedenis, in Tirana zijn er nog Byzantijnse resten van fortificaties te vinden, daarna vanaf de late Middeleeuwen kwam de stad onder Ottomaans bewind. Vanuit die tijd zijn in het centrum van Tirana nog diverse gebouwen overgebleven, al moet er wel bij gezegd worden dat Tirana toen maar een klein stadje was. Nadat AlbaniŽ in 1912 de onafhankelijkheid uitriep, midden in het geweld van de eerste Balkanoorlog, werd na enkele jaren Tirana tot hoofdstad gemaakt van het land. Dit heeft een enorme bevolkingsgroei teweeggebracht, zeker ook na de wende in 1992, toen het land het communisme verlaten had. AlbaniŽ was vanaf de Tweede Wereldoorlog een zeer stalinistisch geleid land, waar het zelfs verboden was om privť een auto te bezitten en de staatsgodsdienst officieel atheÔsme was.

Resten van oude fortificaties

Voor en gedurende de Tweede Wereldoorlog, was AlbaniŽ een soort van Italiaanse kolonie, op het centrale Skanderbeg plein midden in de stad staan ook nog diverse door de Italianen gebouwde kantoren, die nu als regeringsgebouwen voor enkele Albanese ministeries in gebruik zijn. Ik was met de auto in Tirana, dat is geen aanrader, de infrastruktuur is beslist niet afgestemd op de hoeveelheid voertuigen. Ook over het Skanderbeg plein raast het verkeer al toeterend in een schijnbaar totale wanorde. In het middelste voetgangersdeel is het wat rustiger en daarvan zijn op deze pagina dan ook een aantal foto's te zien.

Skanderbeg standbeeld met Albanese vlag

Skanderbeg plein

Tirana is een interessante mix van oosterse en westerse elementen

Mozaiek op de gevel van het Historisch Museum aan het Skanderbeg plein

Aan de zuidkant van het Skanderbegplein staan een aantal onmiskenbaar koloniale gebouwen, in dit geval neergezet in opdracht van Mussolini. De gebouwen hebben een aantal interessante details, versieringen die de kracht van het leger moeten aangeven.

Het riviertje de Lana stroomt door Tirana, het is gedurende de loop in de stad nogal gekanaliseerd en fungeert waarschijnlijk ook als soort van open riool.

Riviertje de Lana bij zonsondergang

De "Lana Boulevard"

Nog wat plaatjes van de binnenstad van Tirana.

Er zijn erg veel bouwactiviteiten in Tirana, halve straten staan in de stijgers.

Rooms Katholieke kathedraal in aanbouw

Winkelcentrum

Een gedeelte van het centrum heeft de bijzondere naam Blloku (Het Blok). Dit was de plaats waar het politbureau van AlbaniŽ hun villas hadden. Het hele gebied was afgegrendeld met muren en toegangspoorten. Over het hele gebied hing een buitengewone geheimzinnigheid. Mijn gids vertelde mij dat hij als jongetje, wanneer hij door de straat liep door zijn ouders nadrukkelijk erop gewezen werd zelf niet naar de muren rond Blloku te kijken omdat dit wel eens als inbraakpoging gezien zou kunnen worden door de militairen en veiligheidsagenten die hier doorlopend controleerden. Pas na de Wende durfde hij voor het eerst naar de villa's te kijken. Hij vertelde ook dat zijn grootvader tuinman was in Blloku bij diverse politbureau leden die daar in luxe leefden. Grootvader heeft uit angst voor de geheime dienst, een verkeerd woord kon de dood betekenen, nooit iets gezegd over zijn werk en er werd ook niets gevraagd.
Geen land in Europa was zo ge-isoleerd en gesloten als AlbaniŽ was. De dictator Enver Hoxha, die het land van 1944 tot zijn dood in 1985 in zijn greep had. Hoxha had een grote bewondering voor Stalin, en stapte zelfs uit het Warschaupact omdat hij de Sovjets onder leiding van Chroetsjov te compromisbereid vond tegenover het westen. Hij zocht daarom toenadering tot China, maar ook daar kwam hij in zijn latere leven op terug, toen na de dood van Mao ook daar geprobeerd werd het land economisch te openen naar het westen. Vanaf 1978 was het land politiek volledig ge-isoleerd en gesloten.

Blloku in Tirana

De villa van Enver Hoxha

Het vliegveld van Tirana heet Moeder Teresa airport en was fonkelnieuw toen ik het bezocht.