Website Jacques Bazen
Minsk

Menu

Bezoek aan Minsk


Minsk is een stad die ik diverse malen bezocht heb. De stad is heel bijzonder en na de vrijwel totale verwoesting aan het eind van de Tweede Wereldoorlog is de stad volgens een nieuw plan met grote en brede lanen weer opnieuw opgebouwd. Uit die tijd stammen ook de gebouwen uit het centrum die in Stalinistische architectuur zijn gebouwd, vol met versieringen. Minsk is voor mij een schoolvoorbeeld van Soviet stadsplanning en als zodanig ook echt een juweel. De hele binnenstad kan zo op de Unesco werelderfgoedlijst wat mij betreft!
Dwars door Minsk stroomt het riviertje de Svislotsj, op een heel aantal plaatsen mooi geÔncorporeerd in de stad door een aantal parken, waardoor het een plezier is om er te wandelen. Minsk is een bezoek meer dan waard, alleen jammer dat het land Wit-Rusland/Belarus niet zo gemakkelijk toegankelijk is, vanwege de noodzaak om visa aan te vragen.

De Onafhankelijkheidsboulevard, de hoofdstraat van Minsk

Het stadhuis van Minsk

Met bronzen koets ervoor, leuk om te fotograferen.

Plein voor het stadhuis

Rooms Katholieke Kathedraal van Minsk

Panorama, met de Svislotsj river erbij

Orthodoxe kathedraal van Minsk

Huis waar het eerste congres van de Russische Socialistische beweging plaatsvond in 1898

Theater

National Gallery in Minsk

Overwinningsplein

Gebouwen aan de Onafhankelijkheidsboulevard

Straatbeeld uit het centrum

Het paleis van de republiek

Enkele weken voordat ik Minsk weer eens bezocht was er net een gruwelijke aanslag op het Otoberstation van de metro in Minsk gepleegd, waarbij vele doden vielen. Het was een enorme tragedie en een ongehoorde daad van terrorisme. De motieven en redenen zijn nooit geheel duidelijk geworden.

Interessant is ook de omgeving van het Centraal Station in Minsk. Tegenover de ingang staan twee hoge appartementsblokken, als een soort van toeganspoort naar de stad toe. De torens en overigens ook de gehele omgeving is gebouwd in Stalinistisch-positivistische stijl (ik weet niet precies wat de officiŽle naam is, maar qua stijl is het in ieder geval voor iedereen zeer herkenbaar).

Het treinstation van Minsk

Toegang tot de stad vanaf het station

Dichtbij het station is het onafhankelijkheidsplein. Hier staan een aantal van de regeringsgebouwen van Minsk. En er is ook een heel aardig ondergronds winkelcentrum, maar daar heb ik verder geen foto's van gemaakt.

Regeringsgebouwen

Ook erg mooi om te zien is het vliegveld Minsk-1. Nu zijn er voor zover ik kon zien alleen nog maar vluchten naar Moskou vanaf dit vliegveld, de meeste vluchten gaan vanaf Minsk-2, het vliegveld dat ten oosten van de stad ligt. Maar ondanks dat is het gebouw van Minsk-1 prachtig bewaard gebleven.

Het vliegveld Minsk-1

Ook interessant om te bekijken in Minsk is het zogenaamde fabriekendistrict in de stad. Op deze pagina heb ik enkele fotos geplaatst van de spoorwegfabriek, met prachtige oude stoomlocomotief als monument, en de beroemde Belarus-tractor fabriek.

Op de achtergrond het cultuurpaleis van de spoorwegwerkers

De Belarus tractorfabriek (MTZ)

Een ander zeer interessant gebouw is de fonkelnieuwe nationale bibliotheek. Het gebouw staat wat aan de rand van de stad, en heeft een zeer spectaculaire lichtshow. Van bovenaf is er een prachtig uitzicht op de stad.

De nationale bibliotheek van Wit Rusland

Uitzicht vanaf de bibliotheek

Zoals al eerder beschreven is Minsk in de Tweede Wereldoorlog bijna volledig verwoest en daarna planmatig weer opgebouwd. Er is echter nog een klein stukje over van hoe Minsk er voor de verwoestingen uitgezien moet hebben, langs de rivier in het centrum is een gedeelte gereconstrueerd. Het wordt "Voorstad" genoemd.

Nog wat plaatjes van straten in het centrum