Website Jacques Bazen
Bezoek aan Gent, 8 november 2007

Menu

Bezoek aan Gent, 8 november 2007

Gent is een van de grote steden van BelgiŽ, en is zeker ook een van de mooiste. Ik was hier in het najaar van 2007 enkele dagen voor een cursus. Ik heb dus alleen maar een paar plaatjes van heel vroeg in de morgen toen het nog maar net licht was en het was ook nog erg slecht weer, regen en hagel, dus ik hoop zeker nog een keer terug te gaan naar Gent om bij mooi weer het een en ander te bekijken.
Ik sliep in Gent in een voormalig klooster. Het was er wel een beetje Spartaans moet ik zeggen, maar dat maakt natuurlijk niet uit. Behalve een krakend bed en een gammel, wankel en kaal bureau en wiebelende stoel was er eigenlijk niets in de 5 vierkante meter grote kamer, behalve dan nog een foto aan de muur van waarschijnlijk de vorige bewoner, een of andere frater. De vloer kraakte zo hard dat ik bang was dat die zou doorkrakken. Voor de rest was het een prima hotel en zonder enige luxe kom je zeker tot rust. Ik zou er zo weer naar toe gaan als ik terug naar Gent moest.

Kloosterkamer

Foto van de vorige bewoner

Gang

Voormalige kapel van het klooster, nu restaurant

Gent is vooral gegroeid in de Middeleeuwen vanwege de textielindustrie. Er is nog een hoop te vinden wat betreft bouwwerken uit die tijd. Na de zestiende eeuw geraakte Gent echter in een langdurige periode van stagnatie. Op zich wel verklaarbaar, want de Schelde Gent's verbinding met de zee was dicht en Gent raakte, net als Antwerpen, door het repressieve katholieke bestuur een de meest vooruitstrevende en hoogopgeleide mensen kwijt - meestal protestanten - die hun heil zochten in de Noordelijke Nederlanden. Maar goed, in de 19e eeuw industrialiseerde Gent in hoog tempo en werd daarmee een van de belangrijkste steden van de jonge staat BelgiŽ. Het vele Middeleeuwse erfgoed bleef gelukkig grotendeels behouden. Jammer nogmaals vanwege het weer, maar anders had ikzelf er ook zeker dubbel van genoten.

Het Belfort van Gent, Middeleeuws symbool van de kracht van de stad

De oevers van de Leie

De Vleeshal

Winkelstraat in Gent

St. Niklaaskerk

Markt

De St. Niklaaskerk

Het Gravensteen, een prachtig bewaard gebleven kasteel

Het stadhuis van Gent

met Gotische uitbouw

Nogmaals het Belfort

Aan het Belfort is de Gentse lakenhal vastgebouwd

Theater op datzelfde plein

De sint Baafskathedraal

Het gebouw van de hogeschool Gent