Website Jacques Bazen
Huy/Hoei

Menu

Bezoek aan Huy, 9 september 2006

Huy, of Hoei, zoals de stad in het Nederlands heet, is een stadje aan de Maas. Het ligt ongeveer halverwege tussen Luik en Namen. De meeste mensen kennen het waarschijnlijk alleen omdat de wielercours de "Waalse Pijl" er eindigt, met de beklimming van de "Muur van Hoei", een steile helling. Huy heeft een lange geschiedenis. De stad was een bloeiende industriestad langs de Maas in de Middeleeuwen. Dat is nu nog goed te zien aan het oude centrum. Dit centrum laat met al de oude huizen en gebouwen nog steeds een echo zien van het rijke verleden. Ook al gaat het met de industrie niet meer zo goed als vroeger, door het oude centrum met de vele smalle gezellige straatjes, is Huy toch een heel verrassende en bijzondere stad. Ik had zelf nooit verwacht dat er nog zo'n aardig oud stadje in dit zwaar geÔndustrialiseerde en vervuilde Maasdal zou liggen.

Stadhuis van Huy uit de 18e eeuw

De grote markt van Huy

De Onze Lieve Vrouwe kerk van Huy

Huy ligt op de plek waar het riviertje de Hoyoux in de Maas uitstroomt. Bij deze plek ligt een grote rots, waarop een enorm fort is gebouwd, het is een natuurlijk verdedigingspunt. Hier een paar foto's van de Maas, de rivier die als het ware de levensader van Huy is.

De Maas met de oude brug van Huy

Maasboulevard met de kerk en de citadel

Toegang tot het fort

De citadel van Huy bestaat uit een enorm fort, ooit in 1818 gebouwd door de Nederlanders, toen BelgiŽ als land nog niet bestond en onderdeel was van Nederland. Het fort heeft daarna een bewogen geschiedenis gehad, het was in de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld een gevangenis. Nu is het een museum. De moeite waard om te bezoeken, hieronder een aantal plaatjes. Vooral ook het uitzicht vanaf het dak van het fort is spectaculair. Het Maasdal blijft ťťn van de mooiste gebieden van BelgiŽ, zelfs ondanks het uitzicht op een kerncentrale. Een enorme centrale die hier vlak bij Huy gebouwd is.

Toegangspoort van het fort

De put van het fort, 90 meter diep

Celdeur

Binnenkant Tweede Wereldoorlogcel

Duits kanon

Dak van het fort

Met uitzicht op de kerncentrale