Website Jacques Bazen
Turnhout

Menu

Bezoek aan Turnhout, 2 december 2006

Turnhout ligt net ten zuiden van de grens Nederland - BelgiŽ, en is vooral bekend vanwege de speelkaarten industrie. De stad ligt in de buurt van het merkwaardige enclavedorp Baarle. Ik kan me vergissen, maar ik had het gevoel dat Turnhout een beetje een verlopen stad is. Er was behoorlijk wat leegstand en verval in de binnenstad. Misschien komt het door de perifere ligging van de stad in BelgiŽ. In ieder geval moet Turnhout in het verleden heel wat belangrijker zijn geweest. De nederzetting zelf is ontstaan rond het slot van de heren van Brabant, wat in gemoderniseerde en gerestaureerde vorm nog steeds in het centrum te vinden is.

Winkelstraat in Turnhout

In het midden van de stad is het marktplein met de St. Pieterskerk. Het was een ietwat grauwe en gure zaterdag in december toen ik de stad bezocht, dat is wel te zien aan de foto's helaas.

De St.Pieterskerk

Dicht bij de markt staat het kasteel, het centrum van waaruit de nederzetting Turnhout begon. Het kasteel is nu een rechtbank, en dus niet meer in bezit van welke adellijke familie dan ook.

Straat in Turnhout