Website Jacques Bazen
Jajce

Menu

Bezoek aan Jajce, 10 augustus 2009


Jajce is een stad in het midden van BosniŽ, een oude en in de Middeleeuwen belangrijke stad, met een oud fort en een grote oude binnenstad, maar ernstig getroffen door de Balkanoorlog bij het uiteenvallen van JoegoslaviŽ. De sporen daarvan zijn ook nu nog duidelijk te zien in de stad, hoewel er hard gewerkt wordt aan de wederopbouw. Toen BosniŽ nog een onafhankelijk koninkrijk was, en dan gaat het over de periode tot ongeveer 1450, was Jajce de hoofdstad ervan. Daarna werd de stad veroverd door het Ottomaanse Rijk.
De stad en het gebied eromheen biedt veel kansen voor toerisme, bij Jajce stort de rivier de Pliva door middel van een waterval zich in de rivier de Vrbas, die door een redelijk diepe kloof loopt. Dat gebied is dan ook prachtig om doorheen te rijden en het was voor mij een genot om er te zijn. Met veel genoegen plaats ik dan ook een aantal plaatjes van de Vrbas kloof en het motel waar ik de nacht verbleef. Dat ding is overigens alleen een aanrader voor avontuurlijke mensen...dikke spinnewebben boven het bed en geen spiegel in de badkamer. Ook het toilet trok niet door, maar doorspoelen met het water van de douche, door de douchekop boven de WC te houden en op zijn krachtigste stand te zetten, was een aardige noodoplossing, haha.

Het motel

Wel gevaarlijk, resten van een auto ongeluk in het ravijn

Uitzicht op de oude stad van Jajce

De waterval waarmee de Pliva in de Vrbas uitmondt

Zelfs de waterval heeft schade opgelopen in de afgelopen oorlog en wordt nu verder hersteld

De stadsmuren van Jajce zijn nog grotendeels bewaard gebleven. Ik parkeerde de auto vlakbij het stadscentrum en was verbaasd om te zien dat zelfs hier al het betaald parkeren is doorgedrongen... Aan parkeerplaatsen geen enkel gebrek trouwens. Volgens mij komt hier vrijwel geen toerist.

Enkele foto's van het straatbeeld in Jajce

De oorlog heeft veel littekens achtergelaten, vele gebouwen zijn nog steeds beschadigd, niet zo erg als in Mostar misschien, maar toch.

Deze kerk is al veel langer een ruÔne dan de laatste oorlog

Voltreffer

Verbazingwekkend hoeveel moskees hier staan in de oude stad en dat die ook allemaal er splinternieuw uitzien. Vast met geld uit Saoedi ArabiŽ enzo.

Speciale moskee voor de vrouwen

Er staat een bord in Jajce, dat de weg wijst naar het oude fort. Echter, er staat toch echt iets anders op het bord...Er wordt de weg gewezen naar de vrouwelijke vorm van de Forter, wat dat dan ook moge wezen!

Het fort