Website Jacques Bazen
Mostar

Menu

Bezoek aan Mostar, 10 Augustus 2009


Mostar is een stad in Zuid BosniŽ, een stad die bij velen wel bekend is, natuurlijk vanwege de prachtige oude brug en de enorme verwoestingen die hier in de Bosnische oorlog hebben plaatsgevonden. Het is een bijzondere stad, waarbij de oude brug, die de overgang is tussen het moslim en christelijke gedeelte van de stad, uitgegroeid is tot symbool van toenadering tussen bevolkingsgroepen. In de oorlog, volgend op de uiteenvalling van JoegoslavŽ, is de oude brug volledig en opzettelijk kapotgeschoten, een volstrekt zinloze actie. Maar dat is nou eenmaal het kenmerk van ultra nationalisten, die in de waan leven dat wanneer je symbolen vernietigt (kerken, kloosters, moskeeŽn en bruggen), je de vijand een enorme slag toebrengt.
Als je in Mostar rondloopt, zie je nog erg veel gebouwen met kogelgaten en ander soort van verwoestingen. In de oorlog liep het front dan ook gedurende maanden dwars door de stad, met alle artillerie beschietingen vandien. Na de oorlog is alweer veel herbouwd, waaronder ook de oude brug. Het was nog een flinke klus om die te reconstrueren, want er waren geen bouwtekeningen of iets dergelijks bekend. Ik was verbaasd om te zien hoe ontzettend druk het was in Mostar, compleet het tegenovergestelde van Jajce. Wellicht waren het vooral dagjesmensen die vanaf de Kroatische kust even heen en weer gingen om de brug te zien.
De omgeving van Mostar is ook erg interessant, komend vanuit het noorden reed ik door de kloof van de rivier de Neretva. Deze kloof is schitterend om door te rijden, maar de beelden op deze pagina spreken voor zich.

De Neretva canyon

De Neretva vanaf de Stari Most

De Stari Most (Oude brug) van Mostar

Wachthuisje boven de ingang van de brug

De brug vanaf de oostelijke oever

Zicht op het centrum van Mostar

Straatbeeld in Mostar

Overal in de stad zijn nog sporen van de oorlog te vinden

Kaart van het uiteenvallen van JoegoslaviŽ