Website Jacques Bazen
Srebrenica

Menu

Bezoek aan Srebrenica, 24 november 2007

Srebrenica is in Nederland overbekend vanwege het drama in 1995, waarbij ons leger niet in staat bleek zichzelf te verdedigen, zodat er duizenden mensen de dood vonden. Deze windstille en vroege novemberzaterdag met een beetje sneeuw vond ik het een goed moment om er te gaan kijken. Tja...het is nogal een troosteloos gebied om eerlijk te zijn, hoewel er wel het een en ander geinvesteerd is door Westerse landen.

Het eerste wat je tegenkomt als je naar Srebrenica toe rijdt, is de enorme begraafplaats, met duizenden graven, simpele witte paaltjes en de pas recent begraven slachtoffers, die een tijdelijk houten paaltje gekregen hebben. Natuurlijk herrinner ik me van zo'n 15 jaar geleden alle ellende nog wel die toen op de Balkan was, maar pas toen ik dit in het echt zag, drong de gruwelijkheid en grootschaligheid van de hele situatie tot me door.

Begraafplaats van Potocari/Srebrenica

Wat mij echter het meest opviel, was het souvenir tentje tegenover de begraafplaats. Eigenlijk schokte het mij wel een beetje, dat er mensen op zo'n plek souvenirs verkopen...

Souvenir winkeltje

De begraafplaats is helemaal nieuw en er zijn kosten nog moeite gespaard om deze aan te leggen. De rest van Srebrenica is zwaar verwaarloosd, behalve dan een aantal prestige objecten. Eigenlijk zijn de enige goed onderhouden gebouwen het kantoor van de VN en de kerk.

Oude industrie

Het kantoor van de VN, afdeling Srebrenica

Straatbeeld

Kerk

Wervingsbord voor het Bosnische leger

De omgeving van Srebrenica