Website Jacques Bazen
Plovdiv

Menu

Bezoek aan Plovdiv, 12 april 2009


Plovdiv is de tweede stad van Bulgarije, maar is veel ouder dan de hoofdstad Sofia. Eigenlijk is het een van de oudste steden van Europa. Al in 341 voor Christus was hier een stad, die door de vader van Alexander de Grote werd veroverd. Later kwam de stad onder Romeins, Byzantijns, Bulgaars, Ottomaans en nu weer onder Bulgaars bestuur. Al deze volkeren hebben in de stad hun sporen nagelaten en dat maakt de stad zo buitengewoon interessant. Het centrum van Plovdiv is voor het grootste deel niet zo heel oud, ik heb me laten vertellen dat een zware aardbeving in 1928 de stad voor een groot deel verwoestte. In ieder geval is het zo dat de oude stad van Plovdiv, die net iets buiten het centrum ligt, een mooi voorbeeld is van een openluchtmuseum met oude straatjes en huizen die gebouwd zijn (de meeste in de 19e eeuw) in Ottomaanse stijl en/of Bulgaarse stijl.
Plovdiv was voor mij een grote verrassing, ik had niet verwacht dat de stad zo mooi zou zijn! De stad is gebouwd op een aantal heuvels, dat geeft ook nog een prachtig uitzicht vanaf daar, de beelden spreken voor zich denk ik.

Bulgaars Orthodoxe kerk in het centrum van Plovdiv

Plovdiv ligt aan de Maritsa rivier, die in het Balkan gebergte in Bulgarije ontspringt. De rivier is berucht vanwege verschillende overstromingen. De Maritsa is een eind verder stroomafwaarts de grens tussen Griekenland en Bulgarije.

De Maritsa rivier

Zicht op de Noordelijke stad

Tot winkelcentrum uitgebouwde brug over de Maritsa

Grieks/Romeinse resten in het centrum

15e eeuwse Ottomaanse moskee

Hoofdstraat van Plovdiv

Met McDonalds in Cyrillisch en Latijns schrift

Fontein voor het stadhuis van Plovdiv

Standbeeld in het stadspark

Een aantal beelden van het centrale plein van Plovdiv

Partnersteden van Plovdiv

Fontein

Met regenboogje

Het station van Plovdiv

Straatbeeld

Met interessant bunkerachtig gebouw zomaar in een woonwijk geplempt.

De Oude Stad van Plovdiv is buitengewoon mooi en zeker de moeite van een bezoek waard.

Bovenop een van de heuvels bij de oude stad zijn nog wat resten van vroegere fortificaties te vinden.

Uitzicht op Plovdiv