Website Jacques Bazen
Sofia

Menu

Bezoek aan Sofia, 30 april 2007

Sofia is de hoofdstad van Bulgarije, een land dat in 2007 toetrad tot de Europese Unie. Ik vond het een goed idee om Sofia eens te gaan bekijken, toen ik onderweg was per trein van Istanbul naar Arad en Oradea in RoemeniŽ. Ik heb geen spijt gehad van dit uitstapje, want Sofia is ondanks de grauwheid van de Communistische jaren toch een stad met een bijzonder aardig centrum. Het stationsgebouw is een typische functionele betonnen kolos, uit de tijd van het communisme. Maar toch vind ik het wel iets moois hebben. Jammer genoeg zijn we in Nederland net bezig om in Rotterdam een vergelijkbaar stationsgebouw te slopen. Erg jammer, het was een monument van de wederopbouw periode. Over 20 jaar hebben we er ongetwijfeld enorm spijt van. Maar goed, om terug te keren tot Sofia, hieronder vind je een paar plaatjes van het station.

Stationshal van Sofia

Voorgevel van het station

Cyrillisch vertrektijdenbord

Sofia ligt in een vallei, aan de voet van een flinke berg, mount Vitosha. Deze berg met zijn besneeuwde top is bijna overal in Sofia op de achtergrond te zien. Ik heb op het Internet een plaatje gevonden van een mooi uitzicht op deze berg, vanaf de stad.

Mount Vitosha, gezien vanaf Sofia (plaatje komt van Wikipedia)

Straatbeeld in Sofia, met mt. Vitosha op de achtergrond

Even wennen aan het Cyrillisch

Straatbeeld

Voortgezet onderwijs school

Wadi, waarschijnlijk tegen flash floods

Winkels

Het centrum van Sofia ziet er redelijk 19e eeuws uit, maar er zijn ook een aantal zeer oude gebouwen, zoals de St. Joriskerk van Sofia, een Byzantijnse kerk uit de 4e eeuw. Helaas zijn er om de kerk heen veel gebouwen neergezet, waardoor het lijkt alsof deze monumentale kerk eigenlijk uit het straatbeeld moest worden verwijderd.

St. Joriskerk van Sofia

De kerk was oorspronkelijk veel groter, zoals je hier aan de ruÔnes kunt zien.

Een van de pleinen van Sofia

Met kerk

en zuil met enorm monument

Regeringsgebouwen

Ministerie

Parlement

De wachters voor het parlementsgebouw

Plein en fontein bij de parlementsgebouwen

Park in het centrum

Het theater van Sofia

Op het plein voor het theater werd gezongen en gedanst

Het park bij het nationale theater

Straatbeeld

Park in het centrum

In dit park staat een kerk

Interieur van de kerk

De Russen in Sofia waren de bevrijders van de Ottomaanse overheersers in de negentiende eeuw. In het centrum van Sofia staat een kerk uit die periode, de st. Nicolaas kerk, die in de volksmond echter de Russische kerk heet.

In het park voor de grote Nevski kathedraal is een rommelmarkt, oude opaatjes en tandeloze omaatjes bieden hier hun (overtollige?) spulletjes aan. Ik verbaasde me enorm over wat voor dingen hier allemaal wel niet bij lagen. Het leek erop dat verschillende neonazi's hun zolderkamer opgruimd hadden. Ook lagen er verdacht veel Stalin prullaria. Op de een of andere manier is er toch een markt voor. Tja...

De Nevski kathedraal van Sofia, met gouden koepels

Rommelmarktspulletjes uit de tweede wereldoorlog

De Nevski kathedraal is een enorme kerk, die ik helaas niet kon bezoeken. Ik zag van een aindje allerlei activiteit bij de kathedraal, soldaten met vrachtwagens en dergelijke. Dat er oorlog was uitgebroken, of een staatsgreep leek me een beetje onwaarschijnlijk. Toen ik dichtbij ging kijken en een paar foto's nam werd ik op zeer onvriendelijke wijze te kennen gegeven dat ik de opnames in de war stuurde en zo snel mogelijk moest oprotten. Na wat om me heen gekeken te hebben zag ik dat de film Hitman heette. Op internet vond ik inderdaad de film: http://en.wikipedia.org/wiki/Hitman_%282007_film%29

Filmset van de film "Hitman"

Naast de kathedraal is een plein met daaraan het presidentieel paleis.

Het presidentieel paleis

Trabant

En dan tenslotte nog dit tafereel. In een groot park staat een opzichtig monument voor de tweede wereldoorlog, met de dappere bevrijdende Russische broedersoldaten erop afgebeeld. Dit monument voor het communisme staat al jaren te verwaarlozen, er zijn stukken van het monument afgebroken, en al de grafitti geeft het geheel een troosteloze aanblik.

Communistisch monument

Op het laatste plaatje staat een mooi contrast tussen het oude communistische Sofia, gesymboliseerd door het monument, en het nieuwe kapitalistische Sofia, gesymboliseerd door de bouwkranen en de "Johnny Walker" reclame op de flat op de achtergrond.