Website Jacques Bazen
Berlijn/Berlin

Menu

Bezoek aan Berlijn, 30 mei 2008

Wat zal ik schrijven over Berlijn, of beter gezegd, waar zal ik beginnen? Er is zoveel te vertellen... Berlijn heeft een roerige geschiedenis achter de rug, en is zonder enige twijfel een van de meest bijzondere steden van de wereld, waar zich de meest bizarre taferelen hebben afgespeeld. Ik kan het mezelf amper voorstellen hoe het is om in een stad te wonen die volledig omringd is door een ander land. Een land, de DDR wat een vijand was, maar tegelijk ook familie.
Het symbool van Berlijn staat hieronder, de Brandenburger Tor. Deze 18e eeuwse poort heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd en zelfs de sloopwoede van de DDR regering tijdens de aanleg van de Berlijnse muur.

De Brandenburger Tor

Op een andere plaats in de stad is een museum gewijd aan de Berlijnse muur en herinneren nog een aantal gebouwtjes aan de voormalige grensovergang tussen Oost en West Berlijn. De meest beroemde "muurovergang" werd Checkpoint Charlie genoemd. Aan het gedrag van de troepen bij Checkpoint Charlie was de heftigheid van de Koude Oorlog af te meten. Hoe meer tanks er waren en hoe dichter bij het checkpoint, hoe gespannener de situatie.

Wachthokje bij Checkpoint Charlie

Luchtfoto van het Checkpoint (van DDR zijde)

Kaart van het muurtracé

Straatbeeld bij Checkpoint Charlie

Friedrichsstraße

Een alleraardigste plaats in het centrum van Berlijn is de Gendarmenmarkt. De Gendarmenmarkt is een plein met veel horeca en was op de voorjaarsavond dat ik er was een uiterst prettige plaats om de avond door te brengen.

De gendarmenmarkt

Een andere markante plaats is het vliegveld Tempelhof, in eerste instantie door de Nazi's van het Derde Rijk neergezet als zijnde de nationale luchthaven. Tempelhof is inderdaad zeer indrukwekkend. Het is een enorm gebouw, neergezet om te imponeren, maar is in het najaar van 2008 helaas gesloten... Tempelhof was in 1948 tijdens de blokkade van Berlijn de enige plaats van waaruit de stad kon bevoorraad worden. De geallieerden creëerden een luchtbrug die zijn weerga niet kende. Om een stad van meerdere miljoenen te bevoorraden, lande er hier op Tempelhof elke anderhalve minuut een vliegtuig. En dat voor ongeveer een jaar, totdat Stalin opgaf.

Het voormalige vliegveld Tempelhof

Het metrostation Tempelhof straalt nog bijna volledig de stijl van de jaren 20/30 uit.

Indrukwekkende aankomst/vertrekhal, nog bijna geheel in jaren '30 stijl

De enorme oppervlakte van de gebouwen van Tempelhof

Gebouwen bij de Platz der Luftbrücke

Berlin-Kreuzberg

Min of meer de hoofdstraat van Berlijn: de Unter den Linden

De Humboldt universiteit

Berlijn heeft geprobeerd om de musea van de stad te groeperen rond het eiland in de Spree, waarop ook de Dom gebouwd is. Dit is een soort van groen eiland in de stad, waaraan nog gesleuteld wordt hier en daar, gezien de renovatie/nieuwbouw projecten.

Brug naar het museum eiland in de Spree

De Berlijnse Dom

De Dom, iets dichterbij

Museumeiland

Inclusief sloop/nieuwbouw

De Spree

Naast het museumeiland, aan de oever van de Spree is het DDR museum gevestigd. Dit kleine, maar zeer interessante museum laat veel zien van het dagelijks leven van de mensen in de DDR. Inclusief de onvermijdelijke Trabant en het stoplichtmannetje natuurlijk.

DDR Museum

Het DDR stoplichtmannetje

Unter den Linden

Stadhuis

Winkelgalerij

Tram

Ook al is de muur al een hele tijd gevallen, Berlijn is nog steeds herkenbaar als een stad met twee afzonderlijke delen. Als je in het oosten komt, zelfs in het centrum, zoals hier bij de Alexanderplatz, begint de DDR Plattenbau gelijk op te vallen. Samen met de Fernsehturm en de wereldklok op het Alexanderplatz waren en zijn dit echt de symbolen van de voormalige Duitse Democratische Republiek.

De TV toren van Oost Berlijn

Plattenbau flats

Het Alexanderplatz was het centrum van Oost Berlijn in de DDR tijd. In West Berlijn was dat het gebied rond de Kurfürstendamm. In de tijd daarvoor was het gebied rond het Potsdamer platz het centrum van de stad. Misschien gaat dit langzaam weer terugkomen. Berlijn heeft nu no steeds eigenlijk 2 centra.

Het Alexanderplatz

De wereldklok op het Alexanderplatz

Vanaf de Brandenburger Tor tot aan het Hanzeplein en de dierentuin van Berlijn, strekt zich een groot park uit. In dit park staat een grote paal met daarop een gouden/verguld standbeeld met als naam Siegessäule. Het staat op een buitengewoon mooie plek in het park en symboliseert de overwinning van Duitsland op Frankrijk in 1870.

De Siegessäule van Berlijn

De zuil staat midden in het centrum in een enorm park in Engelse landschapsstijl met meertjes enzo.

Wat detail opnamen van de zuil

De Gaulle en Adenauer

Spree kanaal

De Kurfürstendam was in de tijd van de twee Duitslanden het centrum van West Berlijn. De straat is nu nog steeds een belangrijke straat met veel winkels en het hoofdkantoor van Mercedes. Ook de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche staat hier.

Hoofdkantoor Mercedes

De ruïne van de toren van de Gedächtniskirche, laten staan als herinnering aan de verwoestingen van de oorlog.

Het interieur van de nieuwe Gedächtnis kerk

Een van de plaatsen in Berlijn waar ongelooflijk veel nieuwe gebouwen uit de grond gestampt zijn, is het Potsdamerplatz. Op dit plein, waar vroeger de Berlijnse muur liep, staat het nu vol met nieuwe gebouwen, zowel kantoren als winkels.

Muurresten op het Potsdamerplatz

Beeld van het Potsdamerplatz tijdens de Duitse deling

Trabantentour door de binnenstad van Berlijn

Tussen de Potsdamerplatz en de Brandenburger Tor is het holocaust monument. Op het eerste gezicht een wat bizar ding, al die betonnen blokken, maar als je ertussendoor loopt geeft het door zijn massaliteit mij een vervreemdend gevoel, door de oneffen grond en verschillende groottes van de blokken, ik heb het idee dat dit gevoel ook een van de dingen is die de kunstenaar heeft willen oproepen, er zijn immers zo veel mensen omgekomen, dat het nauwelijks te bevatten is.

Plein voor de Brandenburger Tor, op de achtergrond de Reichstag

De Reichstag, achterkant

De Reichstag, hoofdingang

Achter de Reichstag

De Spree, uitgaansgebied

Station Friedrichstrasse

In 1936 werden in Berlijn de Olympische spelen gehouden, daarvoor werd een groot nieuw stadion neergezet, toen nog buiten de stad, maar ondertussen in een buitenwijk terechtgekomen.

Olympisch stadion

Plein voor het stadion

Eveneens in de buitenwijken van Berlijn is het voormalig keizerlijk paleis Charlottenburg te vinden. Dit enorme complex is prachtig gerestaureerd en is nu een museum geworden.

Het slot Charlottenburg

Plein voor Charlottenburg, met zichtas