Website Jacques Bazen
Bremen

Menu

Bezoek aan Bremen, 30 april 2009


Bremen is een havenstad in Noord Duitsland en tegelijk ook een zogenaamde stadsstaat: de stad Bremen samen met het noordelijker gelegen Bremerhaven, vormt zijn eigen Bundesland. Onderweg naar huis vanuit Odense in Denemarken, reed ik langs Bremen en besloot de stad te bezoeken. Toen wist ik nog niet dat op hetzelfde moment in Apeldoorn een aanslag op de koninklijke familie plaats aan het vinden was.
Bremen is een interessante en al zeer oude stad, Bremen schijnt te komen van Bremo (Brim in Engels), aangezien de stad aan de rand van de Weser ligt, op een hoge zandrug, een rivierduin. Wat dat betreft qua ontstaan min of meer vergelijkbaar met Deventer. Bremen was al in de Karolingische periode een stad, en werd vanaf toen het centrum van het (aarts)bisdom Bremen. Later in de Middeleeuwen maakte Bremen een bloeiperiode door, onder meer door de handel die tot bloei kon komen door de Hanze. Uit die tijd dateert ook het standbeeld van de Roeland van Bremen, die de onafhankelijkheid van de stad symboliseert en op het marktplein voor het stadhuis te vinden is.
Bremen heeft zich in de loop van de eeuwen doorontwikkeld, hoewel altijd een beetje in de schaduw van het nabijgelegen Hamburg. Maar desalniettemin zijn handel en havenactiviteiten altijd een uitermate belangrijke inkomstenbron geweest voor de stad en zijn bewoners. Daarnaast is ook de lucht en ruimtevaart industrie belangrijk.

Het stenen Roelantsbeeld

Stadhuis van Bremen

Onze lieve vrouwe kerk

Onze lieve vrouwe kerk

Kamer van Koophandel van Bremen

Markt

Markt

Winkelstraat met zicht op de Bremer Dom

Dom van Bremen

De Weser

Weser

Met de rivierkade

Hoofdwinkelstraat in Bremen

Er is in Bremen nog één oud Middeleeuws straatje overgebleven, het straatje waar veel vissers woonden en wat de ietwat merkwaardige naam Schnoor draagt. Zal wel niet met snor te maken hebben, misschien eerder met snoer, oftewel touw. Misschien was hier in de buurt een lijnbaan vroeger?