Website Jacques Bazen
Flensburg/Flensborg

Menu

Bezoek aan Flensburg, 26 april 2009


Flensburg is zo'n beetje de meest noordelijke stad van Duitsland en ligt pal aan de Deense grens. Het is een interessante plaats, waarvan ik me meteen afvroeg waar de naam vandaan komt. Burg is nog wel te verklaren, maar Flens, waar slaat dat op? Vast niet op flensjes. Maar misschien was hier lang geleden een meneer Flen, wie weet. Flensburg is in ieder geval na Kiel en Lübeck de grootste stad van het Bundesland, met een kleine 100.000 inwoners.
De binnenstad van Flensburg is prachtig, het was een genot om er rond te lopen. Dat was niet alleen omdat de zon scheen, maar vooral omdat er nog zoveel oude gebouwen bewaard zijn gebleven. Interessant is dat voor de Duitse eenwording, niet die van 1990, maar de eenwording ten tijde van Bismarck in de 19e eeuw, het hele gebied rond Flensburg, ook het zuidelijke deel van Denemarken, een geheel was, het Hertogdom Sleeswijk. Na verschillende oorlogen, in 1848, 1864 en 1866, ging het gehele Sleeswijk naar Pruisen (Duitsland). Na de Eerste Wereldoorlog werd het gebied weer opgedeeld en Noord Sleeswijk ging naar Denemarken, waarbij Flensburg precies aan de grens kwam te liggen en nog steeds ligt. Overigens is Flensburg nog een aantal dagen hoofdstad van Duitsland geweest...Na de zelfmoord van Hitler, week zijn opvolger Admiraal Dönitz met de regering uit naar Flensburg, van 1 tot 23 mei 1945, toen het Derde Rijk officieel werd opgeheven.
Flensburg was vanouds een distilleerstad, waar van suikerriet uit het Caraibisch gebied Rum werd gestookt. Maar de concurrentie zorgde ervoor dat nu vrijwel alle rum industrie weer is verdwenen, er is nog een distilleerderij over. Echter, er zijn uit die tijd een aantal mooie pakhuizen bewaard gebleven.

De Nikolai kirche, grootste kerk van Flensburg

Marktplein in Flensburg

De Hoofdstraat (Große strasse) van Flensburg

De Deense kerk van Flensburg

Hoofdstraat met de Mariakerk op de achtergrond

De Noordermarkt van Flensburg

Noordermarkt

Straatje met oude pakhuizen

De Haven van Flensburg, aan het Flensburger Förde (Fjord)

Het stadhuis van Flensburg