Website Jacques Bazen
Goch/Gogh

Menu

Bezoek aan Goch, 9 juni 2009


Goch is een stadje, net over de grens, en ook niet ver van het vliegveld Düsseldorf Weeze. De naam Goch intrigeerde me, ik vroeg me af of Vincent van Gogh (of zijn voorouders tenminste) daar misschien vandaan zou komen. Goch is zonder enige twijfel eeuwenlang Nederlandstalig (Gelders en Kleefs) geweest, dus wie weet. Ik heb er overigens niets van kunnen terugvinden.
Goch heeft nog een relatief kleine oude binnenstad, waarvan in ieder geval 1 stadspoort en verschillende oude panden bewaard zijn gebleven. Ik keek wel even raar op bij een van de kerken, de Maria Magdalena kerk, toen ik de toren zag. Die zag er nogal anders uit qua stijl dan de rest van het gebouw en zag er ook nog gloednieuw uit. Iemand vertelde me dat de oude toren ergens begin jaren 1990 zomaar plotseling was ingestort en dat de huidige toren pas daarna gebouwd is. Dat betekent dat de toren dus gewoon nog gloednieuw is.

Herbouwde toren van de Maria Magdalenakerk in Goch

Het riviertje de Niers

Stadspoort

Detail van de stadspoort

Het stadhuis van Goch

Sporen van een Nederlands verleden???

Bibliotheek

Protestantse kerk

Toen ik vanuit Goch op Weeze Airport aankwam was het stampvol. Ik was al bang voor ernstige vertraging, maar die angst verdween snel. De mensen zagen er te vrolijk en uitgedost uit voor reizigers. Wie schetst mijn verbazing als plotseling Angela Merkel op verkiezingscampagne per helicopter verschijnt. Weer eens wat anders dan een normaal vertrek.