Website Jacques Bazen
Hamburg

Menu

Bezoek aan Hamburg, april 2009


Hamburg is de tweede stad van Duitsland en de grootste havenstad van het land. Hamburg ligt aan de Elbe, juist tot op de plek waar de Elbe bevaarbaar is voor zeeschepen. Toen ik op deze vroege aprilmorgen in Hamburg aankwam, onderweg naar Odense in Denemarken besloot ik om er even te stoppen, was er net een marathon aan de gang en op een andere plaats in de stad juist een filmopname. Wel aardig om beide dingen te zien.
Hamburg komt van Hammaburg, de eerste vermelding van de stad dateert uit de tijd van Karel de Grote. Het was een versterkte plaats, om de Saksen uit het noorden in bedwang te houden. De ligging aan de Elbe en Alster, die hier in de Elbe uitmondt, maakte dat de stad een strategische ligging had en ook voor de handel interessant was. De stad ontwikkelde zich en trad toe tot het Hanze-verbond. Sinds die tijd is Hamburg altijd een van de belangrijkste Duitse handelssteden geweest.
Het centrum van Hamburg is grotendeels modern, naar ik begrepen heb is het in de Tweede Wereldoorlog grotendeels weggebombardeerd. Een aantal historische straatjes zijn wel bewaard gebleven en ook zijn er een aantal gebouwen weer in oude staat hersteld. Al met al vond ik dat dit het centrum van Hamburg een bijzonder aardige mix gaf van nieuw en oud.

Straatbeeld in Hamburg

Marathon van Hamburg

Het centraal station van Hamburg

Het stadhuis van Hamburg

Plein voor het stadhuis

Een van de oude binnenhavens van Hamburg

Monument

Een filmset wellicht?

Er zijn nog een paar echt oude straatjes over in Hamburg

Groningers in Hamburg?

Oude haven

Toren van kerkru´ne

Resten van het schip van de kerk

Enorm kantoor in Hamburg: het Chilehaus, uit de jaren 1920

Veel ornamenten, alles van baksteen en beton