Website Jacques Bazen
Osnabrück

Menu

Bezoek aan Osnabrück, 10 februari 2007

Osnabrück is een stad met een prachtige oude binnenstad. Als je door de straten loopt krijg je een goede indruk van hoe het er eeuwen geleden uitgezien moet hebben... alleen, het is een illusie, want bijna de hele stad is platgegooid in de Tweede Wereldoorlog, heel veel van wat er staat is een reconstructie. Osnabrück noemt zich Vredesstad, want in 1648 is hier een gedeelte van de Westfaalse vrede gesloten, in het niet ver weg gelegen Münster werd het andere deel van de vrede getekend. De Vrede van Münster was de erkenning van de Republiek der zeven verenigde Nederlanden, door de andere Europese landen. De Osnabrückse vrede ging vooral over het Habsburgse koningshuis, die in deze vrede enorm veel zeggenschap over de rest van Duitsland, toen nog het Heilige Roomse Rijk, verloor. Eigenlijk was de Westfaalse Vrede een soort onafhankelijkheidsverdrag van de Duitse staten. In deze Westfaalse Vrede komt voor de eerste keer in de geschiedenis heel duidelijk het begrip "staat" naar voren, als gebied met grenzen en bewoond door een groep mensen die daar bij horen. Voor die tijd waren gebieden in de eerste plaats onderdeel van het bezit van de adel. De Westfaalse Vrede markeert een omslagpunt in de Europese geschiedenis. En die vrede is gesloten in het raadhuis te Osnabrück, op onderstaande foto te zien.

Het stadhuis van Osnabrück

In het raadhuis is er een grote zaal, waarin onderhandeld werd over de vrede, net zoals in Münster. Ook hier in Osnabrück hangen de wanden vol met portretten van de delegatieleden. En in een vitrine is een kopie van het verdrag te bekijken.

De Vredeszaal

Het verdrag

De Mariakerk aan de markt

Binnen in de Mariakerk

De Waag

Rijtje huizen aan het marktplein

Vlakbij de Markt staat de Dom van Osnabrück. Dit is een Romaanse kerk, hoewel op onderstaande foto duidelijk te zien is dat de oosttoren later is gebouwd, want die is Gotisch.

De Dom van Osnabrück

Markt bij de Dom

Stadstheater

Van de oorspronkelijke ommuring van Osnabrück is niet veel meer over. Er staat nog een poort overeind en een toren. Voor de rest is er weinig meer te zien van de vestingwerken.

Stadspoort

Toren

Poort

Vlak bij de stadspoort is het Felix Nussbaum museum. Deze Joodse schilder is heel bekend geworden vanwege zijn werk rond zijn Jood zijn in het Duitsland en België van de Tweede Wereldoorlog. Het museum is indrukwekkend, fotograferen is verboden, maar één foto heb ik dan toch gemaakt. Dat was voordat ze vertelden dat het niet mocht...

Felix Nussbaum museum

In het centrum staan een aantal heel mooie vakwerkhuizen, prachtig versierd met geschilderde teksten en tekeningen.

De voormalige Dominicaner kloosterkerk is nu een kunsthal

Nog een paar plaatjes van de binnenstad.