Website Jacques Bazen
Regensburg/Ratisbon

Menu

Bezoek aan Regensburg, 8 augustus 2009


Regensburg heeft een grote oude en buitengewoon goed bewaard gebleven binnenstad, en is gelegen in de Duitse deelstaat Beieren. Regensburg (vroeger ook Ratisbon) is zeer zeker een van de mooiste steden van Duitsland. Het is werkelijk bijzonder, hoe goed de oude historische binnenstad bewaard is gebleven, dat is niet standaard in Duitse steden. En daarbij speelde het weer gedurende mijn bezoek natuurlijk ook mee. Het was een genot om zo'n mooie stad op een stille zaterdagmorgen te bekijken, zo'n beetje net na zonsopkomst. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar ik vind het licht dan het mooist.
Regensburg is ontstaan in de Romeinse tijd, als Castellum en later Castrum, waar grenstroepen gelegerd waren, die de Donau, de Rijksgrens, moesten bewaken. Het is in ieder geval een belangrijk Castellum geweest, of de Romeinen vonden het hier een gevaarlijk punt, want het kasteel is hier in steen uitgevoerd (meestal werden, zeker voor Castella, alleen houten palissades gebruikt), en daarvan is ook nu nog een en ander te zien, verwerkt als onderdeel van een huis.
In de Middeleeuwen was Regensburg een belangrijke stad, in het Frankische Rijk en daarna ook als handelscentrum in het Duitse Rijk. De ligging aan de Donau was daar uiteraard zeer bevorderlijk voor. In Regensburg kwam de Rijksdag van het Heilige Roomse Rijk samen, de zogenaamde Rijkszaal is nog bewaard gebleven en bevindt zich in het stadhuis, dat hieronder is afgebeeld.

Het raadhuis van Regensburg

De Rijkszaal in het raadhuis van Regensburg

De toegangspoort tot de Rijkszaal

Erker van de Rijkszaal

Zoals hierboven al beschreven ligt Regensburg aan de Donau en heeft de stad een lange geschiedenis met dit water, natuurlijk in de eerste plaats als knooppunt van land en waterhandel. De knooppuntfunctie wordt mooi geillustreerd door de oude Middeleeuwse stenen brug die hier over de zuidarm van de Donau ligt, en die in de Middeleeuwen ongetwijfeld van zeer grote strategische betekenis moet zijn geweest.

De oude stenen Donaubrug

Uitzicht op het water van onder de brug

Uitzicht op de andere rivieroever, ook verbonden middels een Bailey brug

Toegangspoort tot de stad, oude poort bij de brug.

De Domkerk van Regensburg

De "westpoort"