Website Jacques Bazen
Saarbrücken/Sarrebruck

Menu

Bezoek aan Saarbrücken, mei 2009


Saarbrücken is de hoofdstad van het Duitse Bundesland Saarland, en ligt vlak aan de grens met Frankrijk, in het gebied tussen Luxemburg en Straatsburg. De Franse grens ligt op minder dan 5 kilometer van het stadscentrum. Saarbrücken kreeg stadsrechten rond het jaar 1000 en groeide uit tot het centrum van het graafschap Saarbrücken, dat onder leiding stond van de familie Nassau, verre verwanten van het Nederlandse koningshuis. Na heel wat rampen en oorlogen, komt Saarbrücken uiteindelijk in handen van Pruisen, en daarna komt het bij het Duitse Rijk. In 1909 worden Saarbrücken (dat op de rechteroever van de Saar ligt) en St. Johann (dat op de linkeroever van de Saar ligt), samengevoegd tot een stad, onder de naam Saarbrücken. Na de Eerste Wereldoorlog komt Saarbrücken onder controle van de Volkenbond en het gebied wordt gedemilitariseerd, Frankrijk heeft er dan min of meer de touwtjes in handen en gebruikt het gebied als een soort van exploitatiekolonie. Er komt in het Saarland namelijk veel steenkool voor.
Vlak na de Tweede Wereldoorlog is het Saarland ongeveer 10 jaar een onafhankelijke staat geweest, onder Frans militair bestuur. In 1957 is het gebied uiteindelijk weer, nu als Bundesland bij Duitsland gekomen. Saarbrücken, en eigenlijk het hele Saarland, is altijd sterk afhankelijk geweest van steenkoolwinning en staalindustrie. Aangezien het met deze sectoren in Europa economisch niet zo goed gaat, heeft het Saarland daar ook last van en is het op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen. De laatste steenkoolmijn gaat in 2012 dicht. Aangezien de steenkoolwinning bij de wederopbouw van Duitsland een cruciale rol heeft gespeeld, is de mijnsluiting een besluit dat met veel emoties gepaard gaat.

Uitzicht op Saarbrücken (oude St. Johann)

Het slot van Saarbrücken, na WO II verwoestingen is het middenstuk in moderne stijl weer opgebouwd

Uitzicht op de burcht, ondergronds zijn er nog hele gangenstelsels aanwezig

Rivier de Saar

Parlement van het Saarland

Oude brug over de Saar

Uitzicht over het centrum

Burchtkerk

Oude raadhuis van Saarbrücken, straatbeeld bij de burcht

Langs de Saar staat ook het theater, op het Tbilisi plein (met onderschrift in het Georgisch)

De oude stad op de linkeroever van de Saar is het oude St. Johann. Dit deel van de stad heeft een mooi bewaard gebleven oud centrum, hoewel het oude centrum niet heel erg groot is. Hieronder een aantal beelden van het centrale marktplein en enkele straten en kerken uit dit deel van de stad.

Marktplein

Fontein op het marktplein

Kerk

Stadhuis van Saarbrücken

Raadhuisplein

met stadsbibliotheek

Vlakbij Saarbrücken ligt zoals gezegd de Franse grens, als je daar de grens overgaat, ga je de heuvels in. Op deze heuvels is een van de slagvelden van de Frans-Duitse oorlog uitgevochten, waaraan nu nog vele monumenten die daar destijds opgericht zijn, aan herinneren.

Het slagveld