Website Jacques Bazen
Schleswig

Menu

Bezoek aan Schleswig, 26 april 2009


Schleswig is een stadje in het noorden van Duitsland, in de deelstaat Schleswig-Holstein. Erg groot is het niet, misschien slechts zo'n 20 tot 25 duizend inwoners, maar wel mooi gelegen, aan de rivier de Schlei. Ook is het duidelijk dat Schleswig een lange geschiedenis heeft, de naam van het stadje zal ongetwijfeld niet voor niets terugkomen in de naam van de deelstaat. Het blijkt dat Schleswig al meer dan 1200 jaar oud is, een respectabele leeftijd. Ik heb zo het vermoeden dat Schleswig een Vikingnederzetting is geweest. Er komen net iets te veel Scandinavische, met name Deense, elementen en namen in het stadje voor om toevallig te zijn.
Aan de rand van Schleswig ligt het slot Gottorf (betekent dat misschien Goede turf?), een mooi bewaard gebleven slot aan het water, wat nu in gebruik is als museum. Het is zonder meer de moeite van het bezoeken waard, maar dat geldt voor geheel Schleswig trouwens.

Schloss Gottorf

De Schlei

Het oude Schleswig is gebouwd in een cirkel rondom de Dom kerk. Schleswig was in de Middeleeuwen een bisdom en had zijn eigen kathedraal. De kerk is er nog steeds en de toren ervan is beklimbaar, dus dat wilde ik graag eens uitproberen.

Dom van Schleswig

Met Romaans ingangsportaal

Interieur

Uitzicht vanaf de kerktoren

Schleswig heeft een aantal mooie oude straatjes om doorheen te lopen.

Een merkwaardig stukje van Schleswig is een stuk van de stad, dat rondom een begraafplaats met een kapel is gebouwd. Het lijkt wel of het hier gaat om een oude aparte nederzetting, los van de stad. Misschien een soort havenbuurt of iets dergelijks.

Kapel op een begraafplaats