Website Jacques Bazen
Ulm

Menu

Bezoek aan Ulm, 3 augustus 2008

Ulm is een universiteitstad aan de rivier de Donau, in het bundesland Baden-Wurtemberg. De kathedraal van Ulm heeft, voor zover mij bekend, de hoogste kerktoren in de wereld, met een hoogte van meer dan 160 meter. Verder is Ulm de geboortestad van Albert Einstein, hoewel ik me afvraag of het huis dat Einsteinhuis genoemd wordt het echte huis is waar Einstein geboren is. Dit huis ziet er iets te modern uit. Ulm is al heel oud en is vanwege de ligging aan de Donau altijd een handelsstad geweest. Via diezelfde Donau zijn in de afgelopen eeuwen heel veel Duitsers stroomafwaarts getrokken, om zich te settelen in Hongarije, RoemeniŽ en Bulgarije en zelfs nog verder, langs de Zwarte Zee in de Oekraine.

De toren van de Dom van Ulm

Ulm vanaf de Donau

Bij de Dom is het grote plein van de stad, er staan een aantal mooie oude gebouwen aan, en ook het enigszins detonerende nieuwe hagelwitte stadhuis. Op de een of andere manier is het toch weer gelukt om een in zijn omgeving niet passend gebouw neer te zetten, zelfs in zo'n mooie oude stad.

Het domplein, met op de achtergrond het stadhuis

De Dom van Ulm

In het centrum van Ulm staat het Albert Einsteinhuis. Als ik de ouderdom en architectuur bekijk betwijfel ik of hij er geboren is, dan wel gewoond heeft. Maar misschien is dit moderne gebouw op de fundamenten van het echte "Einsteinhuis" neergezet. Ik heb er verder niets over uitgezocht.

Het Einsteinhuis

Tot mijn verbazing...een heideveldje midden in de stad

Zangkoor op het plein

Het stadhuis van Ulm

Fresco's aan de buitenkant van het stadhuis

De bibliotheek in pyramidevorm