Website Jacques Bazen
Helsinki/Helsingfors

Menu

Bezoek aan Helsinki,5 juni 2007

Helsinki is de hoofdstad en meteen ook verreweg de grootste stad van Finland. Toch is het nog niet zo'n heel oude stad. Helsinki is pas ergens in de 16e eeuw gesticht. In die tijd was Turku de hoofdstad van het gebied dat nu Finland is. Pas in de 19e eeuw is Helsinki de hoofdstad geworden. De ontstaansgeschiedenis van Finland is heel simpel. Tot 1809 hoorde Finland bij Zweden, van 1809 tot 1918 bij Rusland en daarna werd het een zelfstandig land. Na een verwoestende brand in 1827 die de oude hoofdstad Turku in de as legde, en om Finland zoveel mogelijk uit de Zweedse invloedssfeer te halen, besloot de Russische Tsaar om Helsinki tot hoofdstad te maken.

Plein met de Lutherse Grote kerk

Ik kwam in Helsinki aan op Vantaa aiport en ging daarna met de bus naar het centrum, en werd afgezet bij het centraal station dat op de foto's hieronder is afgebeeld. Het is het grootste station van Finland. Later die dag ben ik vanaf daar met de trein naar Turku gegaan. Nog bijna de trein gemist omdat er wat was met mijn e-ticket.

De grootste toeristische trekpleister van Helsinki is waarschijnlijk het plein bij de Lutherse kerk. Op deze dag had ik het niet beter kunnen treffen, het was warm, bijna windstil en de kerk blonk als een spiegel in het zonlicht. Echt druk was het niet op het plein, het was misschien net nog wat te vroeg in het seizoen.

Plein voor de grote kerk

Interieur van de grote kerk

Behalve de Lutherse Grote kerk is er ook nog de Russische Orthodoxe kathedraal in het centrum. Deze kathedraal is nog een restje van de Russische overheersing vanuit het verleden. In de kerk staat de informatie in het Russisch, of dan toch in ieder geval in het Cyrillische schrift. Volgens mij zijn er heel erg weinig Finnen die Orthodox zijn.

De Orthodoxe kathedraal

Niet ver daarvandaan ligt het presidentieel paleis, met uitzicht op de haven. Vanaf hier vertrekken meerdere malen per dag grote veerboten naar Estland, dat aan de overkant van de Finse Golf ligt.

Het presidentieel paleis

Wat straatbeelden van Helsinki

Standbeeld van Mannerheim, gekozen tot de grootste Fin aller tijden

Theater

Parlementsgebouw

Ook heel beroemd is de kerk die uitgehakt is in de rotsen

Maar van alle bezienswaardigheden in de stad is het oude fort Suomenlinna, of zoals de Zweden zeggen Sveaborg wel het meest bekend. Het is een ding dat op de UNESCO lijst van werelderfgoed staat. Het fort is gelegen op een aantal eilandjes in de baai van Helsinki en kan alleen maar per boot bereikt worden. Het is maar een redelijk korte trip en er gaan veel veerboten heen. Onderweg zijn een aantal van de eilandjes zichtbaar, waarmee de baai van Helsinki bezaaid is.

Eilandjes in de baai van Helsinki

Ingang van het fort Suomenlinna/Sveaborg

Oude garnizoenskerk, nu vuurtoren

Kanon

Enkele kazernegebouwen van het fort