Website Jacques Bazen
Tampere/Tammerfors

Menu

Bezoek aan Tampere, 9 juni 2007

Tampere is de grootste stad in Finland, na Helsinki en is nogal landinwaarts gelegen, aan de rand van twee grote meren. Tampere is daarmee een stad die vooral op het water georienteerd was en is. Op dit moment wonen er ongeveer 300 duizend mensen in de stad. Tampere is vooral een industrieel centrum, zelfs zodanig dat de fabrieken op het centrale plein in de stad staan. Dat heb ik nog nergens anders in Europa gezien. Meestal is op zijn minst op het centrale plein nog iets van een winkelcentrum te zien, maar hier in Tampere is dat niet het geval. Een en ander heeft ook te maken met het feit dat de waterverbinding tussen de twee meren dwars door het centrum loopt en dat deze over een lengte van 500 meter ongeveer een verval heeft van 20 meter. Hierdoor hebben er altijd fabrieken in het centrum gezeten, omdat het vallende water een grote bron van waterkracht (en elektriciteit) was.

Het station van Tampere

Met het stationsplein

Straatbeeld in Tampere

Kathedraal van Tampere, beetje buiten het centrum gelegen

Net als overal in Europa, is ook in Tampere veel oude industrie buiten gebruik geraakt. Ik zag hier een mooi voorbeeld van herbegruik van een oud industrieterrein. Aan de ene kant is men zuinig geweest op de traditionele architectuur van de fabriek, terwijl men toch heel aardig erin is geslaagd om de leegte op te vullen met nieuwbouw die qua architectuur verrassend goed past.

Oud fabrieksterrein

vlakbij dit fabrieksterrein ligt een brug bij de riviermonding in een van de meren

Het meer Näsijärvi

Aan het meer staat de Näsijärvi toren, landmark van Tampere

Ook over het meer uitkijkend is deze kapitale villa

Alsmede dit beeld, ter herinnering aan een scheepsramp

Park in Tampere

Kerk

Museum

Park met fontein

Winkelcentrum? Is dat wat Kauppahalli betekent?

Het centrale plein van Tampere

met fabriek

Toren van de oude kerk

Het stadhuis

Rivier door het centrum van de stad

met de nodige industrie

En nog meer industrie midden in het centrum

Marktplein

Orthodoxe kathedraal

Het stadion

Advertentie om vakantie te houden op Åland...niet bepaald mijn idee van een zonvakantiegebied, haha!

En met dit beeld van een azuur blauwe zee op het edoch doorgaans gure Åland besluit ik deze korte reportage van Tampere. Ik weet dat reclame doorgaans overdrijft, maar je moet wel heel veel verbeelding hebben om van een obscuur oord in een regelmatig dichtgevroren Botnische Golf zo'n subtropische zonvakantie bestemming te maken!