Website Jacques Bazen
Turku/Åbo

Menu

Bezoek aan Turku, 6 juni 2007

Turku is een stad in het zuidwesten van Finland en zonder enige twijfel de Finse stad met de meeste en langste geschiedenis. De naam alleen is al interessant, Turku komt van Targu, een Slavisch woord dat Markt betekent. In Oost Europa kom je daar veel voorbeelden van tegen, bijvoorbeeld in Roemenië de stad Neumarkt am Mieresch, die in het Roemeens Tirgu Mures heet, of bijvoorbeeld Szeklermarkt, Tirgu Secuiesc.

Kathedraal van Turku

Ik kwam in Turku met de trein vanaf Helsinki, om er een paar dagen te gast te zijn bij de Turku School of Economics, die in de Finse taal de prachtige naam "Turun kauppakorkeakoulu" heeft en gevestigd is aan de straat met de welluidende naam: "Rehtorinpelinkatu". Behalve Finnen woont er ook nog een flinke Zweedse minderheid in de stad. De Zweden noemen de stad Åbo, wat je (ongeveer) uitspreekt als Oh-boo. Finland hoorde tot 1809 bij Zweden en Turku was in die tijd de hoofdstad van Finland en de tweede stad van het Zweedse rijk. De binnenstad van Turku stamt uit die periode, tenminste dat wat er nog van over is, want de houten stad is vele malen door brand verwoest. De laatste keer gebeurde dat in 1827, met grote gevolgen voor de stad, omdat sinds die tijd Helsinki defenitief de hoofdstadrol van Finland op zich genomen heeft. De Russen hadden rond 1812 officieel de hoofdstad al verplaatst van Turku naar Helsinki, maar veel overheidskantoren en de universiteit bleven echter gewoon in Turku. Nog steeds is er in Turku een bepaalde animositeit ten opzichte van Helsinki. Ik merkte dat tijdens een inleiding op de universiteit, waar in een schetsje duidelijk werd dat men vond dat Turku beslist niet ondergeschikt is aan Helsinki. Op onderstaand schetsje is te zien hoe men daar vindt dat Turku een internationaal onafhankelijk van Helsinki (vooral dat laatste!) opererende entiteit is.

Turku (linksonder op de schets) als "Finlands gateway to the world"

Voor de rest is Turku een interessante stad, met een aantal interessante bezienswaardigheden, zoals het eeuwenoude Zweedse kasteel, dat min of meer het handelsmerk is van de stad.

Het kasteel van Turku

Het poortgebouw

De binnenplaats

De donjon

Turku ligt aan de monding van de rivier de Aura en vanuit de haven aan de Aura vertrekken vele veerboten naar Stockholm en Åland. De haven van Turku is op die van Helsinki na de grootste van het land. Hieronder wat plaatjes van de haven.

Ferry service over de Botnische Golf

Twee oude schepen

en een fontein

Het pontje over de Aura rivier

Treinstation

Ik had een hotel in het centrum van de stad, helaas een beetje ver lopen van de universiteit. Ik was heel verbaasd in het hotel. Toen ik voor de eerste keer mijn kamer binnenkwam floepte de TV uit zichzelf aan en begon knetterhard een of ander rocknummer te spelen. Op het scherm verscheen een welkomstboodschap, die ik uiteraard niet kon lezen omdat die in het Fins was. Uiteraard kon ik wel raden wat er stond.

Het gebouw van de Turku School of Economics ("Turun kauppakorkeakoulu")

Een van de rivierkades

Groep collega bezoekers aan Turku

De orthodoxe kerk

De Lutherse kathedraal

Interieur van de kathedraal

Op de een of andere manier lijkt het wel of de Finnen een merkwaardig soort sympathie hebben voor Lenin. Ik heb nergens meer borstbeelden van de oude baas gezien dan in Finland. Ook heeft iedere zichzelf respecterende Finse stad een Leninmuseum. Zo ook in Turku...

Beeld met vriendschapsband Leningrad - Turku

Nog een Lenin inscriptie

Museum van de kunst

De rivier de Aura

Wat me bijzonder verbaasde was het verhaal dat ik te horen kreeg over het jaarlijkse bezoek van de "Anti-Turku bond" uit Tampere. Toen ik vroeg waarom de Anti Turku bond niet gewoon de stad vermeed, werd mij verteld dat ze juist komen om de stad in de grond te trappen. Door op een neer te springen op het marktplein wil men ervoor zorgen dat de stad wegzinkt. Ik kon het bijna niet geloven, maar men doet dit inderdaad. Al geloof ik dat het meer een soort van sport is dat Finse stedelingen elkaar dissen.

Straatbeelden van Turku

Theater