Website Jacques Bazen
Arles

Menu

Bezoek aan Arles, 4 januari 2007

Arles is een stadje in Zuid Frankrijk met zo'n 50.000 inwoners. Het is bij de meeste Nederlanders een bekende plaats, omdat Vincent van Gogh er een aantal jaar heeft gewoond. Volgens Jeanne Calment, de oudste mens ooit op aarde, die toevalligerwijs ook uit Arles kwam, was Van Gogh een vieze vervuilde naar drank stinkende sloeber. Tja...

Arles is niet zo'n dynamische stad, om het maar zacht uit te drukken. Toen ik de stad bezocht was het er uitgestorven, op een paar oude grijsaards na. Het schijnt dat de mensen hier bovengemiddeld oud worden. Maar goed, er staan nog een heel aantal leuke dingen uit de Romeinse tijd in de stad, zoals het Amfitheater, een gewoon theater en een badhuis. Voor de rest lijkt de stad inderdaad op de schilderijen van Van Gogh... Met de typisch Zuid Franse architectuur stijl.

Plein met het stadhuis

Hieronder staat een paar foto's van het Romeinse theater van Arles. In de Romeinse tijd was het een belangrijke stad, een tijdje is het de hoofdstad geweest van het West Romeinse Rijk, vandaar dat er van allerlei voorzieningen voor de inwoners en de keizerlijke familie gebouwd werden.

Resten van het theater

Ook van het grote amfitheater staat nog veel overeind, dat is op de volgende foto's te zien.

Datzelfde geldt voor het badhuis van Constantijn. Ook van dat Romeinse gebouw staat nog een hoop overeind. Wel niet zoveel als de basiliek van Constantijn in Trier, maar toch de moeite waard.

Het thermen van Constantijn

Arles ligt aan de Rhône

Arles is de stad van Vincent van Gogh. Hij heeft hier een aantal van zijn meest bekende schilderijen gemaakt, bijvoorbeeld die van het Café bij nacht in Arles. Het origineel heb ik in het Kröller-Müller museum van de Hoge Veluwe gezien. Erg leuk om nu eens de plaats in het echt te zien...

Het plein van het forum uit de Romeinse tijd

Het cafe van het schilderij an Vincent van Gogh

Nog een paar plaatjes van Arles