Website Jacques Bazen
Cassel

Menu

Bezoek aan Cassel, 4 november 2006

Cassel ligt in het Noordwesten van Frankrijk, in de buurt van de stad Duinkerke en Wormhout. Cassel is al heel oud, het is gesticht in de Romeinse tijd en heette toen Castellum Menapium. In deze streek van GalliŽ woonden de MenapiŽrs, en de Romeinen besloten dat Cassel hun centrale stad zou worden. De stad ligt er ideaal voor, op een hoge vrij steile heuvel, is de stad een natuurlijke vesting. Ook op de kaart is nog te zien dat verschillende kaarsrechte Romeinse wegen elkaar hier kruisen.

Uitzicht vanaf de Cassel heuvel

Kasseien-weg

Cassel is een klein stadje, het heeft echter wel een aantal mooie oude straatjes en steegjes en een groot marktplein, met een driebeukige hallenkerk, gebouwd in typisch Vlaamse gotiek. Ook weer een teken dat het vroeger bij Vlaanderen hoorde. In 1677 verloor stadhouder, toen nog geen koning van Engeland, Willem III hier een veldslag tegen de Fransen. Dat leidde er uiteindelijk toe dat bij de vrede van Nijmegen in 1678 de streek rond Cassel en Duinkerke aan Frankrijk werd toegevoegd. De bevolking bleef nog heel lang Vlaamstalig, maar na de Tweede Wereldoorlog is de streek snel gefransificeerd.

In Cassel staat het zendstation van Radio Uylenspiegel, die probeert door middel van radio uitzendingen het Vlaams levend te houden in deze streek. Veel Nederlanders, inclusief ikzelf, hadden nooit of hooguit misschien zijdelings eens iets over Tijl Uilenspiegel gehoord. Tijl is een (fictief) figuur die leefde in de zestiende eeuw en als soort van Vlaamse vezetsstrijder door het leven ging. Tijl deed er alles aan om het de Spanjaarden moeilijk te maken. Deze figuur van Tijl is min of meer het symbool geworden van nationalistische Vlamingen. Als je iets zoekt op internet over hem kom je gelijk bij allerlei soort van Volksnationalistische Vlaamse groepen uit. Sommige van deze groepen willen dat dit Vlaamse deel van Frankrijk weer terugkeert naar Vlaanderen zelf. Sommigen gaan zover dat ze ook een fusie met Nederland willen, dat geheel noemen ze dan groot-Dietsland. Tja...

Ik las op deze website dat elk jaar de slag bij Cassel in 1677 wordt herdacht met een stille tocht, omdat een liefelijk stukje Vlaanderen hierdoor diefelijk ontstolen is.

Zelf weet ik niet zo goed wat ik hiervan moet vinden. Ik heb er niet echt een mening over, al vind ik het zeer boeiend om deze vormen van nationalisme (regionalisme, irredentisme) te bestuderen. De felste anti-Vlaamse nationalist die ik ken is Jacques Brel. Toen ik de dag ervoor in Veurne was dacht ik ook al aan hem, maar dat was een heel wat vriendelijker liedje. Voor Vlaamse nationalisten (flaminganten) heeft Brel geen goed woord over: "het zijn infame lieden die kinderen verplichten om te blaffen in het Vlaams" (citaat uit het lied "Les F...")

Radio Uilenspiegel, Nederlandstalig Radiostation in Frankrijk

Oude stadspoort

Monument Eerste Wereldoorlog

De kerk "Onze lieve vrouw van de Krypte"

Het marktplein van Cassel

Stadhuis van Cassel