Website Jacques Bazen
Duinkerke/Dunkerque/Dunkirk

Menu

Bezoek aan Duinkerke, 4 november 2006

In het uiterste noordwesten van Frankrijk, tegen de Belgische kust aangeplakt, ligt de op twee na belangrijkste haven van Frankrijk, Duinkerke. Na Le Havre en Marseille is Duinkerke de belangrijkste haven en industriestad van Frankrijk. De geschiedenis van Duinkerke gaat een eind terug, en heeft veel met de zee te maken gehad. De Duinkerkers waren gevreesde zeerovers die het de Hollandse vloot erg moeilijk maakten. In die tijd hoorde Duinkerke nog bij de zuidelijke Nederlanden, pas later ongeveer halverwege de zeventiende eeuw werd het gebied aan Frankrijk overgedaan.

Haven van Duinkerke

Duinkerke is tegenwoordig een badplaats, maar in november is het er natuurlijk niet zo druk. Een hotelkamer vinden was geen enkel probleem. De stad heeft een bijzonder fraai strand met boulevard, met mooie huizen. Het was erg aardig om daar 's avonds langs te lopen en wat te gaan drinken. Er was een paar dagen ervoor een storm geweest, dus de hele boulevard lag vol met opgewaaid zand.

Ik was heel verbaasd dat als je een biertje bestelt, dat je dan gelijk een enorme fles krijgt, zoals op onderstaande foto te zien is. Een bierfles van 0,75 liter, dat is dus het formaat van een normale wijnfles.

Jugendstil woningen aan de boulevard

Een "biertje" is hier 0,7 liter, formaat wijnfles

De boulevard overdag

Duinkerke is wereldberoemd geworden door de evacuatie bij Duinkerke in de zomer van 1940. De Engelse en Franse legers werden via deze haven ge-evacueerd naar Engeland. Duinkerke heeft toen enorm te lijden gehad onder de gevechten. Om deze slag om Duinkerke te gedenken, heeft men een monument opgericht bij het strand.

Monument ter nagedachtenis aan de evacuatie in 1940

De beroemdste persoon uit het verleden van Duinkerken is de piraat Jan Bart, of op z'n Frans, Jean Bart. Deze Duinkerker won in 1694 bij Texel een zeeslag tegen een grote Nederlandse overmacht, zodat hij daardoor een lading graan die hij in Scandinavië had gekocht veilig naar Duinkerke kon terug brengen. Hierdoor bleef Frankrijk een hongersnood bespaard. Nog steeds wordt hij ge-eerd als één van de grootste Franse zeehelden. Midden op het marktplein is een groot standbeeld van hem geplaatst.

De Texelbrug, vernoemd naar Jan Bart's gewonnen zeeslag bij Texel

Standbeeld van Jan Bart

Nog enkele beelden uit de haven

In de haven van Duinkerke ligt een enorme driemaster. Het is een Duits schip van origine, na de tweede wereldoorlog geconfisceerd door Frankrijk. Dit schip was bedoeld als opleidingsschip voor jonge officieren van de Duitse koopvaardij. Nu is het schip na een uitvoerige restauratie onderdeel van het scheepvaartmuseum en een blikvanger in de haven van Duinkerke.

Het opleidingsschip "Duchesse Anne"

Nu onderdeel van het maritiem museum

Het centrum van Duinkerke ligt op een steenworp van de haven en wordt gedomineerd door de twee belforten. De ene is de toren van de st. Elooiskerk, de andere is de toren van het stadhuis. Beide staat op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Het belfort van de St.Elooiskerk

Marktplein

Monument voor onbekende soldaat in het belfort

De St.Elooiskerk heeft net als de rest van Duinkerke enorme schade opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat is nog goed te zien, in de kerkmuur zitten nog allerlei kogelgaten.

Interieur van de kerk

Het andere belfort van de stad is de toren van het stadhuis. Ook deze toren staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Een van de torens van de voormalige stadsmuur is er nog, de zogenaamde "Toren van de Leughenaer". Deze toren is blijven staan omdat hij later dienst gedaan heeft als vuurtoren. Aan de naam kan je zien dat in de stad vroeger Vlaams werd gesproken. Maar dat is nu bijna helemaal verdwenen. Eeuwen van Fransificatie hebben geleidt tot het vrijwel uitsterven van de Vlaamse taal in dit gebied.

De toren "De Leughenaer"

In een aantal dingen komt de geschiedenis nog wel terug. Vooral in oude namen, zoals bijvoorbeeld dit bijzondere streekgerecht, "Potje Vleesch". Een zuiver Vlaamse naam, tussen al het frans. Maar ja, dingen veranderen nou eenmaal. En de talen die gesproken worden veranderen soms mee. Wat ook wel grappig is om te zien, is dat de volksdrank in dit gebied bier is, terwijl in de rest van Frankrijk vooral wijn gedronken wordt. Zo zijn er al met al nog steeds een aantal kleine verschilletjes in cultuur tussen Frans-Vlaanderen en Frankrijk.

Uithangbord voor bier en potje vleesch