Website Jacques Bazen
La Ciotat

Menu

Bezoek aan La Ciotat, 5 januari 2007 (en augustus 2003)

La Ciotat is een stadje ten oosten van Marseille, aan de Middellandse zeekust, precies aan de oostelijke rand van het Calanques kustgebied. De naam La Ciotat doet niet bepaald Frans aan, dat is wel bijzonder. De naam van de stad is dan ook afkomstig uit het Latijn, uit de Romeinse tijd. De plaats heette toen Civitas, Latijn voor "de stad". Het gaat echter niet zo goed met La Ciotat, de scheepswerven zijn failliet en dat heeft geleid tot een behoorlijke werkloosheid.

Uitzicht op La Ciotat vanaf de Calanques

Het strand van de baai van La Ciotat

La Ciotat is bekend vanwege twee bijzondere uitvindingen. In 1895 vertoonden de gebroeders Lumière hier hun eerste film, met als onderwerp: Aankomende trein op het station van La Ciotat. La Ciotat noemt zich ook wel als bijnaam: "Ville de Lumière". En verder is in La Ciotat aan het begin van de twintigste eeuw het spel Petanque ontwikkeld, in Nederland beter bekend als "Jeu de Boules".

Het centrum van La Ciotat is heel Mediterraan, smalle straatjes met hoge huizen. En dat alles in een typische Zuid Franse sfeer. Wel is het zo dat, waarschijnlijk door de hoge werkloosheid, de steun voor het extreem-rechtse Front National er erg groot is. Ik verbaasde me tijdens mijn bezoek in de zomer van 2003 over de hoeveelheid plakkaten die er hingen met als oproep om op Le Pen te stemmen.

De oude stad

De haven van La Ciotat

Nog wat plaatjes van 2003