Website Jacques Bazen
Marseille

Menu

Bezoek aan Marseille, 5 januari 2007

Marseille staat bekend als een ietwat obscure stad. Het is de derde grootste stad van Frankrijk, na Parijs en Lyon. Omdat de stad de grootste haven van Frankrijk heeft en aan de Middellandse Zee ligt, zijn er altijd veel migranten via Marseille Frankrijk binnengekomen. Dat leidde ertoe dat Marseille een heel multiculturele stad is geworden. Jammer genoeg trekt dit ook infame lieden aan zoals mensensmokkelaars. Marseille heeft daarom ook vrij veel illegalen en nog steeds, hoewel het wel verbeterd is, een hoge criminaliteit. Het rechts extremistische Front National is nergens zo sterk als in Marseille en omstreken.

Al met al is Marseille toch een bijzondere stad met een lange geschiedenis. Het is de oudste stad van Frankrijk, gesticht rond 600 voor Christus als Griekse kolonie. Niet dat daar nu nog veel van te zien is trouwens... Marseille's meest bekende handelsmerk is de oude haven, de Vieux Port. Deze wordt beschermd door twee indrukwekkende forten.

Een van de forten van Marseille

De ingang van de haven

bewaakt door twee forten

De oude haven van Marseille is een prachtige jachthaven, omringd door mooie oude gebouwen. Langs de haven wordt verse vis verkocht die daar ter plaatse wordt schoongemaakt. De vis gaat recht vanuit de Middellandse zee zo naar de klant toe.

Visverkoop in de oude haven

Uitzicht over de haven

Eens moet het hier hebben volgelegen met dit soort schepen...

De watertaxi

het stadhuis

Marseille ligt aan de Middellandse zee. De stad heeft echter niet veel stranden. Een groot gedeelte van de kust wordt gevormd door krijtrotsen en kleine eilandjes voor de kust, zogenaamde erosieresten. Op één van die eilandjes staat het Chateau d'If. Dat was vroeger een fort en gevangenis, het Franse Alcatraz zogezegd.

Het Château d'If op de achtergrond in de baai van Marseille

De boulevard langs de kust