Website Jacques Bazen
Vitrolles

Menu

Bezoek aan Vitrolles, 6 januari 2007

Vitrolles was een grote verrassing voor mij. Alles wat ik van Vitrolles wist en gezien had tot nu toe, als ik over de snelweg naar Marseille reed, was een soort van gruwelijke suburb van Marseille, waarvan het centrum bestaat uit walgelijk lelijke shopping malls. Verder had ik het idee dat mensen daar op de hoeken van de straat soort van Frans-Nazistisch-achtige leuzen tegen elkaar zouden uitbraken. Vitrolles was tot voor kort de enige echte (dwz. middelgrote) stad in Frankrijk met een extreem-rechtse Front National burgemeester en meerderheid. Toen ik in Vitrolles kwam, bleek het eigenlijk best wel een luxe stad te zijn, met vrij duur uitziende woonwijken. Heb ik me dan vergist? Zijn de meeste extreem-rechts aanhangers dan redelijk gegoede middenstanders, in plaats van bierzuipende hersenloze(nou ja, hooguit eencellig) kansloze Sjonnies? Hoe het ook zij, ik heb met de plaatselijke bevolking niet veel contact gehad, behalve dan met de tandarts, voor een noodvulling... Wat ik absoluut niet wist, was dat Vitrolles naast het foeilelijke centrum ook nog een hele mooi oude kern heeft. Het beeldbepalende element van oud-Vitrolles is een hoge kalkstenen rots die hoog boven de stad uittorent.

De rots van Vitrolles

De trap omhoog de rots op

Bovenop de rots heb je een prachtig uitzicht over Vitrolles en de nabijgelegen baai van de Middellandse zee, het Étang-de-Berre. Op de foto is ook te zien dat er wat rook opstijgt van een niet zover gelegen industrieterrein. Het Étang-de-Berre gebied is namelijk een van de grootste industriegebieden van Europa. De rook die op de foto opstijgt komt van de Shell raffinaderij die staat in het dorp met de hele originele naam Berre-l'Étang.

Étang-de-Berre met op de achtergrond de raffinaderij van Berre-l'Étang.

Bovenop de rots van Vitrolles staan nog een paar gebouwen, een kerk en een soort van wachttoren. Het moet een hele klus geweest zijn voor de bouwers in de Middeleeuwen om al het bouwmateriaal omhoog te krijgen.

De wachttoren op de rots

met uitzicht over oud-Vitrolles

De kerk op de rots

Het interieur

Behalve de rots zelf, is oud-Vitrolles ook zeker de moeite waard om even door te wandelen. Het oude deel bestaat uit een aantal smalle straatjes, die tegen de rots aangeplakt lijken te zijn. Het ziet er heel mooi uit.

En vlak bij Vitrolles ligt het plaatsje Marignane, bekend vanwege het feit dat daar het vliegveld Marseille-Marignane ligt. Vandaar nam ik het vliegtuig naar Eindhoven. Zelden heb ik zo'n scholk meegemaakt. Ik Zuid-Frankrijk was het ongeveer 15 tot 18 graden, volkomen onbewolkt, bijna windstil en lekker zonnig, in La Ciotat zwommen mensen zelfs in de zee. In Nederland daarentegen was het maar 7 graden, bewolkt en stormachtig. In normaal Nederlands: hondenweer...

Het vliegtuig naar huis