Website Jacques Bazen
Gibraltar

Menu

Bezoek aan Gibraltar, 28 december 2006

De rots van Gibraltar spreekt tot de verbeelding van velen. En inderdaad, het is een joekel van een ding. Goed te begrijpen dat de Engelsen zich hier veilig voelden en voelen. Kijk maar op de onderstaande foto om te zien hoe bijzonder de ligging van Gibraltar is. De rots steekt eenzaam boven de verder vrij platte omgeving uit.

Uitzicht over de rots van Gibraltar

Om in Gibraltar te komen moet je eerst door de Spaanse stad La Linea de Conception heen. Er is ook een officiŽle grenspost. De Spanjaarden houden de grens redelijk dicht, vooral om een beetje te pesten. Groot BrittanniŽ en Spanje zijn beide lid van de EU en houden onderling amper grenscontroles meer, behalve dan hier. Spanje doet dit namelijk, omdat ze officieel de status van Gibraltar niet erkent. Spanje vindt dat Gibraltar een onvervreemdbaar onderdeel is van de Spaanse staat. Tja, misschien hebben ze wel een punt. Maar aan de andere kant, er wonen vrijwel geen Spanjaarden in Gibraltar, plus nog eens het feit dat de Spanjaarden dit gebied nog niet zo lang daarvoor pas van de Moren hebben veroverd. Echt lang heeft Gibraltar nooit onderdeel uitgemaakt van het Spaanse rijk, slechts ongeveer 225 jaar.

De rots van Gibraltar vanuit het Spaanse La Linea

De grenspost Spanje - Gibraltar

Als je dan -eindelijk-, na een behoorlijke wachttijd, Gibraltar binnen kan gaan, krijg je na 100 meter de eerste verrassing. Omdat er zo weinig ruimte is, kruist de weg kruist de startbaan van het vliegveld. De weg kan met spoorbomen en stoplichten worden afgesloten, zo gauw er een vliegtuig binnenkomt of gaat vertrekken. Op onderstaande foto's zie je hoe het vliegveld eruit ziet.

De weg kruist de landingsbaan

De verkeerstoren

vroeger was het een militair vliegveld

Nog een paar plaatjes die ik op het internet heb gevonden

Als je dan verder gaat richting de stad, dan valt op dat Gibraltar geen fort heeft, nee, het is een fort. Er is nog een heleboel over van fortificaties uit het verleden. De oudste versterking is een kasteel van de Moren. Gibraltar heeft ook zijn naam aan hen te danken. Dat zit zo: In 711 stak een grote Arabische legermacht de straat van Gibraltar over en kwamen bij de rots. De rots werd toen vernoemd naar de aanvoerder van het leger, Tariq. Gibr betekent rots in het Arabisch, dus de plek werd Gibr al Tariq, Rots van Tariq genoemd.

Het Moorse kasteel uit de Middeleeuwen

Bastion

Moors kasteel aan het einde van de stadsmuur

Fort aan de waterkant van de stad

Een van de stadspoorten van Gibraltar

Gibraltar is al meer dan 300 jaar een Engelse marinebasis. Vroeger werkte vrijwel iedereen in Gibraltar bij de marine. Tegenwoordig is dat een stuk minder. De economie is meer gericht op toerisme, financiŽle diensten en gokken. Toch is er nog een groot marine complex in de stad. De haven is enorm in vergelijking met de grootte van de stad.

De haven van Gibraltar

Het is een drukte van belang met schepen

Een paar plaatjes van het centrum van Gibraltar. Alles is erg krap, vanwege het enorme ruimtegebrek. En dat te bedenken dat Gibraltar al enorm in oppervlakte is toegenomen door het aanplempen van grote stukken land in de haven. Maar ja, je moet ergens heen als je ruimtegebrek hebt.

Twee kerken in Gibraltar

Paleis van de gouverneur

De rechtbank

Gemeentehuis

met WO I monument

Politiebureau

De rots, gezien vanuit de stad

Auto met Gibraltar kenteken

Een gedeelte van het oude fort omgetoverd tot winkelcentrum

Gibraltar heeft enkele enorme kanonnen, ter verdediging van de rots. Een van deze enorme kanonnen is het onderstaande kanon, dat granaten van een kleine 50 kilo per stuk kon afschieten. Dit kanon is een typisch kanon uit het laatste deel van de 19e eeuw.

Het emplacement van het kanon

Het 100 ponds belegeringskanon

het kanon opnieuw

een luchtdoelgeschut

En dan is er natuurlijk nog de rots van Gibraltar zelf...Door sommigen wel aangeduid als een van de zogenaamde pilaren van Hercules uit de oudheid. Wie verder ging dan deze pilaren zou volgens de legende van de aarde afvallen. Op de rots wonen een aantal apen. Deze worden streng beschermd door de Engelse regering. De legende is namelijk dat wanneer de apen verdwenen zijn van de rots, dat de Engelsen hun gezag over Gibraltar zullen verliezen. De apen doen het uitstekend op de rots, en voelen zich er helemaal thuis, hoewel ze soms wel eens strooptochten in de stad houden.

Enkele apen

Uitzicht op Gibraltar

Waterval

Tunnel door de rots

Het uiterste zuidpuntje van de rots wordt Europa punt genoemd. Hier staat een vuurtoren en een grote moskee, een cadeautje van de Saudische koning. De zuidoostkant is het minst fraaie deel van Gibraltar...daar is de vuilnisbelt. Maar helaas is de weg afgesloten, te gevaarlijk met vallende stenen enzo.

De vuurtoren op het Europa punt

Op het Europa punt, zuidelijkste puntje van Gibraltar

De Faad al Saudi moskee