Website Jacques Bazen
Budapest/Boedapest

Menu

Bezoek aan Budapest, 20 augustus 2004 (en vele malen daarna)

Op 20 augustus staat Boedapest op zijn kop. Het is dan onafhankelijkheidsdag. Toevallig was ik net in Boedapest op die dag. Op deze pagina een aantal foto's. Er is veel meer te zien in de stad, maar de tijd ontbrak om daar uitgebreid naar te gaan kijken. We moesten namelijk een vliegtuig halen. Boedapest bestaat uit twee delen, Boeda en Pest. Boeda ligt op de linkeroever en Pest op de rechteroever van de Donau. Heel beroemd is de burcht van Boeda. Daar zie je hieronder wat plaatjes van.

Op de burcht van Boeda staat een heel beroemde kerk. Ik weet daar niet zo veel van, want ik heb me nooit zo in de Oostenrijks Hongaarse geschiedenis verdiept. Moet ik misschien nog eens gaan doen. Interesssant geval van redelijk stabiele multi etnische samenleving lijkt me. Verder staat op de burcht nog het presidentieel paleis. En daar heb je ook een soort wisseling van de wacht, net zoals in Ottawa en Londen.

Wisseling van de wacht

Interieur van de burchtkerk

Graf van Hongaarse koningen in de Burchtkerk

Het vissersbastion bij de burcht

Hongaarse krijgers

Standbeeld van de Hongaarse koning St. Steven (IstvŠn in 't Hongaars)

Uitzicht over de Donau vanaf de burcht

Het voormalige paleis van de Hongaarse koningen, nu nationaal museum

Fontein bij het paleis

Ik kan me gek genoeg niet zo veel herinneren van deze dag. In mijn beleving herinner ik me eigenlijk alleen maar hitte. Het was die dag ook 39 graden. Hier zie je de beroemde door de Londense Tower Bridge geinsprireerde brug over de Donau.

De kettingbrug van Boedapest

De tandradbaan van de burcht naar beneden

Aan de overkant van de rivier ligt Pest. Hier ligt het centrum van de stad. Ik herinner me enorm brede winkelstraten, zinderend van de hitte, maar geweldig om nog een keer rustig door te lopen. Heb er geen beelden van. Alleen van de nationale heilige van Hongarije, koning Stefan de Eerste, en de plek waar hij begraven ligt. De Stefansbasiliek. Deze koning heeft het Hongaarse volk tot het Christendom bekeerd, rond het jaar 1000.

St. Stefansbasiliek

Vanaf de toren van de Stefansbasiliek heb je een prachtig uitzicht over Boedapest

Glas in lood ter nagedachtenis aan St. Stefan, in de kapel waar zijn hand bewaard wordt als relikwie

De Hongaarse parlementsgebouwen staan aan de oever van de Donau. Vandaag is er ter ere van de onafhankelijkheid daar speciaal een stuntvliegshow.

Het Hongaarse parlementsgebouw

Interieur van parlementsgebouw

Stuntvliegshow bij de Donau

Tegenover het parlementsgebouw ligt het museum voor Hongaarse volksgeschiedenis. De moeite zeker waard!

Het plafond van het museum voor volkenkunde

Verder heb je in de stad nog de beroemde brug over de Donau. Ik ben er een stukje opgelopen en heb daar wat foto's gemaakt. Ook het 360 graden panorama wat op deze pagina staat heb ik daar gemaakt. Jammer genoeg zijn niet alle foto's helemaal gelukt.

De kettingbrug

met leeuw

Klik hier om het 360graden panorama te downloaden.

Verder heeft Boedapest ook nog een heleboel boulevards, die mij aan Parijs doen denken. Ik heb er een paar op de foto gezet.

Brug over de Donau

Extreem rechtse demonstratie, met veel vlagvertoon

Belangrijke winkel/paradelaan: Andrassy ŕt

Een andere veelbezochte attractie in Boedapest is het heldenplein. Dit plein bestaat uit een heldengalerij van de Hongaarse staat. Op zich wel interessant, maar tot mijn spijt ken ik maar de helft ofzo. Wel verwonder ik me over de figuren als Bethlen Gabor en Hunyadi Janos, van wie je toch vrij moeilijk kunt volhouden dat ze ooit van het Oostenrijks/Habsburgse/Hongaarse staat deel uitmaakten. Maar goed, het zijn dan misschien geen Reichshongaren, maar dan toch in ieder geval Volkshongaren.

Het heldenplein

Gebouw aan het plein

Metrostation "Heldenplein"

Achter het heldenplein strekt zich het grote stadspark van Boedapest zich uit. In dit park staan een aantal interessante gebouwen, oorspronkelijk hier neergezet voor een van de wereldtentoonstellingen, om de verschillende Hongaarse bouwstijlen te laten zien. Het is alleen zo dat de meeste afgebeelde bouwstijlen alleen in TranssylvaniŽ (nu RoemeniŽ) voorkomen.

Er was net een festival aan de gang: "Het festival van het brood"

Ook was er op de onafhankelijkheidsdag een Hongaarse wijnenfeest

Naast het wijnfeest terrein staat het nieuwe opstand van 1956 monument. In 1956 kwamen de Hongaren in opstand tegen het communisme. Deze opstand werd bloedig neergeslagen.

De plaats waar de opstandelingen zich in 1956 overgaven

Boedapest heeft een aantal mooie treinstations, waarvan hier een aantal plaatjes. Ik heb wat plaatjes van het weststation en het ooststation. Van het zuidstation heb ik geen foto's, maar dat is dan ook niet zo'n mooi station.

Het Weststation (Nyugati Palyaudvar)

De stationshal

Het Ooststation (Keleti Palyaudvar)

Facade van het Ooststation

Ten zuidwesten van Boedapest ligt het vliegveld Ferihegy (Fransberg). Er zijn twee terminals. Ferihegy 1 is het oudst en het mooist. Eigenlijk is het qua architectuur een van de mooiste terminals die ik ooit gezien heb. Echt een hoogstandje uit de tijd van de luchtvaartpioniers.

De terminal van Ferihegy 1

Terminal Ferihegy 1

Zoek de typfout!