Website Jacques Bazen
Dunaújváros

Menu

Bezoek aan Dunaújváros, 25 januari 2009

Dunaújvaros is een stad aan de Donau, niet ver van Budapest, zo ongeveer een kleine 50km ten zuiden ervan. Dunaújváros betekent "Nieuwstad aan de Donau", en die naam is goed gekozen. Dunaújváros ligt op de plaats van een klein dorp Dunapentele, waarbij begin jaren 1950 een gehele nieuwe industriestad uit de grond werd gestampt, helemaal uit het niets en rondom een hoogoven en staalcomplex, aan de Donau. Er werd voor gekozen om het complex hier te vestigen omdat dit een goed compromis was tussen het ontwikkelen van landelijk gebied en de veiligheid van een centrale locatie in het land. Dunaújváros werd na een paar jaar omgedoopt tot Sztalinváros (Stalinstad), tijdens de Hongaarse opstand weer Dunapentele, na het neerslaan van de opstand weer Sztalinváros, en uiteindelijk vanaf 1960 opnieuw het neutralere Dunaújváros.
Als je door Dunaújváros loopt, helaas was het nogal mistig die middag, dan valt ook meteen op dat vrijwel de hele stad in de jaren 1950 is gebouwd. De stijl van de gebouwen is van net na de oorlog, en er zijn in het "oude" deel van de stad nog geen karakteristieke hoge flats aanwezig, die je in woonwijken die in de jaren 1960, 70 of 80 gebouwd zijn enorm veel tegenkomt.
Dunaújváros profileert zich als een sportstad. De overheid probeert er de sportvoorzieningen sterk te stimuleren. De stad is dan ook gekozen als Sporthoofdstad van Hongarije. Jammer genoeg was het nogal mistig toen ik de stad bezocht, een lokale mist, die helaas net alleen in het stadscentrum hing.

Op een aantal van de gebouwen zijn nog communistische mozaieken te vinden

Het museum

Monument bij de Donau (de rivier is niet te zien vanwege de mist)

Theater

Hogeschool van Dunaújváros (foto: Dunaújváros Főiskola)