Website Jacques Bazen
Komárom/Komarno/Komorn

Menu

Bezoek aan Komárom, 24 januari 2009

Komárom is een stad aan de Donau, op de grens van Hongarije en Slowakije. Eigenlijk loopt de grens tussen de landen dwars door de stad, sinds het verdrag van Trianon uit 1920. De noordkant van de stad, het oude centrum valt sinds die tijd onder Tsjecho-Slowakije, en na de onafhankelijkheid van Slowakije onder dat land. De bevolking aan beide kanten is echter ook vandaag de dag nog overwegend Hongaars. Het is dus een van buitenaf opgelegde deling van de stad geweest.
Sinds Hongarije en Slowakije beiden bij de EU zitten en ook bij het Schengen verdrag, is deze kunstmatige situatie in ieder geval zo een stuk minder geworden, je kunt nu tenminste zonder zinloze grenscontroles door de stad rijden. Het was interessant dat de Slowaken net overgestapt waren op de Euro, maar gelukkig waren mijn Slowaakse kronen die ik nog overgehouden had van mijn bezoek aan Sturovo/Párkány nog wel geldig.

Het fort van Komárom, op de Hongaarse oever

Komárom/Komarno is een belangrijke binnenhaven aan de Donau. Er zijn een aantal uitgebreide havenbekkens aanwezig, maar vanwege de kou en het ijs gebeurde er niet zo veel op dat moment. Zowel aan de Hongaarse als aan de Slowaakse kant zijn havens aanwezig. Op de onderstaande foto's staan de havens op de linkeroever (de Slowaakse oever) afgebeeld.

De Elizabeth brug, die beide stadsdelen met elkaar verbindt

Slowakije was net een paar weken voor mijn bezoek overgestapt op de Euro

Het centrale plein van Komárom/Komarno

Museum

Er is ook een plein in de stad, een soort van winkelcentrum, waar men de gebouwen heeft willen neerzetten met stijlen uit heel Europa. Hieronder de poort naar dit winkelcentrum en een aantal plaatjes van de mengeling van bouwstijlen op het plein.

Zonsondergang boven de Donau