Website Jacques Bazen
Nagykereki

Menu

Bezoek aan Nagykereki, mei 2010


Nagykereki is een dorp in het oosten van Hongarije, niet ver van Oradea, wat aan de andere kant van de grens met RoemeniŽ ligt. Nagykereki is vrij onbekend, maar in het dorp staat toch wel een heel aardig tot landhuis verbouwd kasteel. Het kasteel is in de geschiedenis van Hongarije meerdere keren van belang geweest, het was het kasteel van IstvŠn Bocskai, een van de Hongaarse helden van het heldenplein in Boedapest, en in de reformatoren muur in GenŤve. Bocskai slaagde erin om de Hajdķk, de cowboys van Hongarije te verenigen en hen de Oostenrijkse troepen te laten verslaan. Dit leidde tot het ontstaan van TranssilvaniŽ, een voor de tijd zeer moderne staat met godsdienstvrijheid, al zei het als een vazalstaat van het Ottomaanse rijk. Bocskai heeft zich uitermate ingezet voor de rechten van de protestantse bevolking en zijn inspanningen hebben er mede toe geleid dat de contra-reformatie in Oost Hongarije en TranssilvaniŽ gestopt werd, zodat het protestantisme hier als een van de religies kon blijven bestaan.
In 1660, in een van de volgende oorlogen van het Habsburgse rijk met het Ottomaanse rijk, werd het kasteel van Nagykereki door de Turken ingenomen en verwoest. In de achttiende eeuw werden de ruÔnes verbouwd tot landhuis, maar zonder de buitenste muur, met nog maar ťťn overgebleven bastion en een gevel met een negentiende eeuwse timpaan lijkt het vast niet erg meer op het grimmige kasteel dat het eerst was, maar desalniettemin is het een prachtige plek en een bezoek meer dan waard.

Het kasteel in huidige vorm

Van de verdedigingswerken is er slechts ťťn herinneringsbastionnetje over.

Achteringang en binnenplaats

Gang

In het kasteel is nu een museum gevestigd, maar het doet ook dienst als buurthuis en bibliotheek voor het dorp en kan worden afgehuurd voor vergaderingen en dergelijke.

Cluj in de Middeleeuwen

Presburg, nu Bratislava

Tokaj

Staat niks bij, lijkt op Visegrad

De voormalige binnenplaats, nu tuin, van het kasteel.

IstvŠn Bocskai