Website Jacques Bazen
Szeged/Segedin/Seghedin

Menu

Bezoek aan Szeged, 18 februari 2009


Szeged is een van de grote steden van Hongarije, en ligt zo ongeveer zo ver als het kan in de zuidoost hoek van Hongarije. Het is een stad met een bijzonder fraaie binnenstad, al heb ik me laten vertellen dat dit vooral te danken is aan de verwoestingen van een overstroming van de rivier de Tisza ergens in de 19e eeuw. Omdat er toen zoveel huizen verwoest waren, werd besloten de stad volledig opnieuw te reconstrueren. De binnenstad werd opgezet als een cirkel, met de verkeersbrug over de Tisza rivier als middelpunt, met daaromheen een grote rondweg. Szeged is de stad in Hongarije met de meeste uren zonneschijn van het land. Tijdens mijn bezoek was het er ook inderdaad erg zonnig, maar tegelijk ook echt erg koud.
Szeged ligt op de plaats waar de rivier de Maros/Mures in de Tisza uitstroomt. De Tisza ontspringt in Oekraine en stroomt in de buurt van Novi Sad in de Donau uit. De Maros/Mures ontspringt in TranssylvaniŽ, bij Izvorul Muresului, dat dichtbij Csikszereda/Miercurea Ciuc ligt.
Szeged is beroemd vanwege de Salami (Szalami op z'n Hongaars) en de Szegedi Paprika. De landbouw en voedingsmiddelenindustrie is de belangrijkste inkomstenbron van de Szegedse economie. De Salami is trouwens echt erg goed (in Nederland bijvoorbeeld te verkrijgen via Lekkers uit Hongarije te Moerdijk-dorp).

Ferenc Rakoczi op z'n paard, in het centrum van Szeged

Het centrale park van Szeged

Met het stadhuis

Het centraal station van Szeged

"Toegangspoort" tot de binnenstad van Szeged

Met beelden van strijdlustige koningen en dergelijke

De Tisza

met de "Binnenstadsbrug"

Kaart van de binnenstad van Szeged

Plein in het centrum van Szeged

De Universiteit van Szeged

De Dom van Szeged

Het Domplein

Straatbeeld in Szeged

De hogeschool van Szeged

Winkelcentrum

Iraanse trucks op de weg bij Szeged. Met kernlading...?