Website Jacques Bazen
Como

Menu

Bezoek aan Como, 29 december 2008


Como is een stad aan het meest zuidwestelijke puntje van het Como-meer, in Noord ItaliŽ. Como ligt vlak tegen de Zwitserse grens, vastgegroeid aan het Zwitserse Chiasso. Como is de grootste en meest belangrijke stad aan het Como meer, en daarom heeft het meer waarschijnlijk ook de naam van deze stad gekregen.
Como heeft een mooie oude binnenstad, waarvan nog grote delen historisch zijn. Ook een groot deel van de oude stadsomwalling en torens en een stadspoort, zijn nog aanwezig. Alleen erg jammer dat het zo ontzettend slecht weer was toen ik Como bezocht... altijd een risico om in de winter naar ItaliŽ te gaan natuurlijk. Maar goed, ik kom vast nog wel eens terug in Como in de zomer, met de auto op weg naar het zuiden.

Het Como meer

Como is ook de stad van Alessandro Volta, de uitvinder. Hij heeft onder andere de batterij ontdekt. Vlak aan de haven in Como, zijn geboorteplaats, staat dan ook een soort mausoleumachtig (om eerlijk te zijn bijna een soort fascistisch architectonisch) bouwwerk met de naam "Volta's tempel". Er is van alles over Volta te vinden.

De Middeleeuwse omwalling van de binnenstad is voor een groot deel nog intact.

Aan het centrale plein van Como ligt de kathedraal van Como. Het is een fors bouwwerk en heeft een interessante voorgevel en koepel, die duidelijk uit de renaissance periode komen. De kerk zelf zal ongetwijfeld wel ouder zijn.

Zijaanzicht van de Dom

Voorgevel van de dom

Voorgevel en interieur van de dom

Ik denk dat Como in de zomer een heel gezellige toeristenplaats is. Echter nu midden in de winter en met het afschuwelijke grauwe weer is daar weinig van te zien. Toch hieronder een aantal plaatjes van het straatbeeld van Como.

Binnenplaats van het stadhuis

Het station van Como (langs de oude stadsmuur)