Website Jacques Bazen
Milaan/Milano/Mailand

Menu

Bezoek aan Milaan, 30 december 2008


Milaan is een van de grootste steden van ItaliŽ, na Rome de grootste stad om precies te zijn. En Milaan is ook het economische centrum van de ontwikkelde regio Noord ItaliŽ, en misschien daarom eigenlijk wel de economische motor van het hele land. Hoe het ook zij, de stad is buitengewoon aardig om eens te bekijken en een dagje in door te brengen. Gelukkig knapte het weer behoorlijk op in de loop van de dag en zodoende ben ik in staat geweest om een aantal leuke plaatjes te maken van gebouwen badend in het licht van de ondergaande zon.

In het centrum van Milaan staat het paleis van de Sforza's, de hertogen van Milaan. De bekendste telg uit dit geslacht is Ludovico Sforza, hij had Leonardo da Vinci in dienst en is de opdrachtgever voor het beroemde fresco het laatste avondmaal (bekend van de De Vinci-code).

Het paleis van de Sforza's

Kaart van de historische binnenstad van Milaan, met duidelijk zichtbaar de 16e eeuwse stadsuitleg

Midden in het centrum van Milaan staat de Dom, de prachtig gedecoreerde kathedraal, zowel van binnen als van buiten. De eerste steen werd gelegd in het jaar 1386 en het laatste werk is pas afgemaakt in 1965! Nou, dan kan de bouw van de Sagrada Familia in Barcelona nog wel even doorgaan, voordat dit aantal bouwjaren gepasseerd gaat worden.
Ik was erg onder de indruk van de Dom, zonder meer de moeite waard om nauwkeurig te bekijken!

Aan het plein rondom de Dom is zo'n ander internationaal bekend landmark te zien: De Vittorio Emmanuele II winkelpassage. Ik heb het gevoel dat ze dit ding in Den Haag als voorbeeld hebben gebruikt voor de bouw van de Passage in het centrum daar.

Vittorio Emanuele II passage

Mozaiek in de passage

En dan is er nog zo'n ander zeer bekend internationaal landmark, de opera, de Scala de Milano, wat te vinden is aan de andere kant van de passage Vittoria Emanuele II.

De opera van Milaan

Het plein voor de Dom

Met hier en daar, enigszins dubieuze handelswaar...

Wat plaatjes van het straatbeeld in het centrum van Milaan.

Park

Het centraal station van Milaan, wat een kolos...

Politechnico di Milano