Website Jacques Bazen
Ravenna

Menu

Bezoek aan Ravenna 5 januari 2008

Ravenna is een oude stad in het noorden van ItaliŽ, niet zo ver van VenetiŽ en San Marino. Ravenna is gesticht in de Romeinse tijd en werd al snel een belangrijke stad, in de vijfde eeuw werd de hoofdstad van het West Romeinse rijk verplaatst naar Ravenna, als een soort van ultieme poging tot bescherming, aangezien Ravenna in tegenstelling tot Rome werd beschermd door bijna ondoordringbare moerassen. Er staan dan ook nog een aantal kerken uit de 5e en 6e eeuw in de stad. Echter, ook de moerassen konden de stad op den duur niet beschermen, Theodorik de Grote, koning van de Oostgothen nam de stad in en bleef er. Zijn mausoleum is nu een van de belangrijkste toeristische attracties in Ravenna.

Mausoleum van Theodorik de Grote

Uit de Theodorik tijd stammen een aantal van de kerken van Ravenna. Een daarvan is de op de UNESCO werelderfgoed staande kerk Sant'Apollinare Nuovo (de nieuwe kerk van de apostelen).

Interieur

Een klein stukje verderop staat de St. Franciscuskerk, waarin een zeer oud onder water staand mozaiek aanwezig is.

St. Franciscus kerk

Mozaiek

Bij deze kerk staat ook het grafmonument voor de dichter Dante Aglieri

Voor het overige heeft Ravenna een heel aardig centrum. In de oude kerken en kunstwerken komt heel duidelijk de Oost Romeinse en Byzantijnse stijl naar voren. Ravenna is daardoor een stad met verschillende invloedssferen. In de Middeleeuwen, tot aan de 19e eeuw was Ravenna onderdeel van de "Kerkelijke staat", het gebied in midden-ItaliŽ dat onder direct gezag stond van de paus van Rome.

De markt van Ravenna

Beeld van Garibaldi, symbool van de Italiaanse eenwording

Plein in het centrum

Interessante toren, staat enorm scheef, hebben ze in ItaliŽ patent op lijkt het wel

De scheve toren wordt flink gestut

Kerken in het centrum

Wrang...volgens dit monument duurde de 2e Wereldoorlog slechts van 1943 - 1945.

Het station van Ravenna