Website Jacques Bazen
VenetiŽ/Venezia

Menu

Bezoek aan VenetiŽ, 4 januari 2008

VenetiŽ is een van de meest bekende steden in Europa, en met een goede reden. Nergens anders in Europa is er een stad te vinden die zo zeer vervlochten is met het water dat het vervoer niet over wegen gaat, maar over water. Bevoorrading van winkels en personenvervoer, maar ook de politie, brandweer en ambulance gaan over het water. Op sommige plaatsen staan er zelfs stoplichten op kruispunten van kanalen.
VenetiŽ is gebouwd op een moerassige kleivlakte in een rivierdelta. De VenetiŽrs kanaliseerden een rivierloop die dwars over het eiland liep en noemden die Canal Grande. Voor het overige groeven ze heel veel grachten, en diepten kleine stroompjes uit, waardoor de lappendeken van grachtjes ontstond. Wie de eerste kolonisten waren die zich in dit soppige land vestigden is niet bekend, maar de eerste bewoning dateert waarschijnlijk al uit de Romeinse tijd.
Jammer dat het slecht weer was toen ik er was...maar ja, dat komt vrij vaak voor in ItaliŽ in de winter.

De grachten zijn de belangrijkste verkeersaders van de stad.

Dwars door de oude stad loopt het Canal Grande. Dit kanaal is het breedst van alle Venetiaanse kanalen, en ook de mooiste en beroemdste bruggen liggen over dit kanaal. Een voorbeeld van zo'n brug is de Rialto brug.

De Rialto brug over het Canal Grande

Uitzicht vanaf de Rialto brug, over het Canal Grande

Allerlei soort van vrouwbeinvloedende juwelierszaken op de brug

Nog een aantal plaatjes van het Canal Grande, dit keer meer in de buurt van het bekende San Marco plein.

Behalve de vele grachten en grachtjes, heeft VenetiŽ natuurlijk ook een heleboel smalle straatjes op het land. Hieronder een aantal voorbeelden.

VenetiŽ heeft ook heel wat pleinen en pleintjes, waarvan het San Marco plein met de klokkentoren het meest bekend is.

Het San Marco plein

De klokkentoren en de zuil met daarop een vliegende leeuw, het symbool van de stad.

San Marco plein

Het San Marco plein met op de achtergrond de kathedraal

Fresco boven de ingang van de kathedraal

Naast het San Marco plein is de beroemde gevangenisbrug te zien, de overdekte brug der zuchten, van de rechtszaal naar de gevangenis.

Aan de andere kant van het plein ligt de haven van de stad. Hier liggen vandaag heel veel gondels te wachten op betere tijden.

Edina bij de haven

De havenkade

Behalve pleinen heeft VenetiŽ ook een heel aantal kerken, van heel eenvoudig tot heel overdadig, en qua stijl van Gotisch tot Neo-Barok. Hieronder staan een aantal van die kerken gefotografeerd.

Interieur van de kerk

Het meest bekend is VenetiŽ toch wel om zijn gondels