Website Jacques Bazen
Dubrovnik/Ragusa

Menu

Bezoek aan Dubrovnik, 10 augustus 2009


Dubrovnik is een klein stadje (ongeveer 40000 inwoners) aan de Adriatische Zee, in het uiterste zuiden van KroatiŽ, dicht bij de grens met zowel Montenegro en BosniŽ. Het gebied rond Dubrovnik is eigenlijk niet meer dan een kleine exclave van KroatiŽ, een smalle strook land vlak aan de kust. Maar Dubrovnik is geen arm achtergebleven grensstadje, integendeel. Het is waarschijnlijk de mooiste en meest toeristische stad aan de Adriatische Zee. In ieder geval samen met VenetiŽ de mooiste die ik ken, en ik kan zeggen dat ik heel wat steden in deze regio bezocht heb. Aan de andere kant is het ook een bijzondere stad, aangezien het meeste wat er te zien is, gereconstrueerd is na de verwoestingen van de oorlog volgend op de uiteenvalling van JoegoslaviŽ. Om de een of andere stomme reden, een wraakactie ofzo, is de oude binnenstad vrijwel volledig in puin geschoten. Een idiote actie, maar was die hele oorlog eigenlijk niet idioot?
Dubrovnik was in de Middeleeuwen een zelfstandige stadsstaat, met de naam Ragusa. Regelmatig kwamen ze echter in conflict met de VenetiŽrs en er werden verschillende oorlogen uitgevochten. Later werd de stadsstaat een vazal van het Ottomaanse Rijk en na 1815 kwam het onder Oostenrijks bestuur, totdat het uiteindelijk bij JoegoslaviŽ werd gevoegd bij het verdrag van Trianon in 1920. En daarna natuurlijk vanaf 1991 bij KroatiŽ, waar het nu nog steeds bij hoort.
Het is nog niet gemakkelijk om Dubrovnik binnen te komen, de oude stad is volledig ommuurd en heeft maar enkele poorten. Ook de ligging tegen de stijle bergwand aan helpt niet echt mee...zie maar een plek te vinden om de auto te parkeren bijvoorbeeld. Het lijkt me ook lastig met het laden en lossen van vracht, zeker in het verleden. Het lijkt me zo dat de haven van de stad geen groot en belangrijk achterland heeft gehad. Dubrovnik ziet er nogal Italiaans uit, de invloed van VenetiŽ komt zeer duidelijk naar voren. Dat geldt overigens ook voor de andere kuststeden, bijvoorbeeld ook die in Montenegro iets verder naar het zuiden. De atmosfeer in Dubrovnik is totaal anders dan bijvoorbeeld die in Mostar, dat er maar ongeveer 100 kilometer vandaan ligt.

Uitzicht over Dubrovnik

Dubrovnik ligt op een stijle berghelling

die ongeveer recht afloopt de Adriatische zee in

De citadel

Kaart met verwoestingen van de laatste oorlog

Vanwege de ligging tegen op de berghelling heeft Dubrovnik veel stijle straatjes met trappen

Terrassen

Centrale plein

Het paleis van de Rector, de heerser van de Republiek Ragusa

Poort