Website Jacques Bazen
Zagreb

Menu

Bezoek aan Zagreb, augustus 2009


Zagreb is de hoofdstad en grootste stad van KroatiŽ. Het land KroatiŽ is nog jong en is pas ontstaan bij de uiteenvalling van JoegoslaviŽ in 1991. Zagreb als stad is natuurlijk al veel ouder. Het schijnt dat er een Romeinse nederzetting was op de plek waar nu Zagreb ligt en dat dit het eerste begin was van bewoning op deze plaats. Later, na de Romeinse periode wordt Zagreb opnieuw gesticht en komt dan al snel onder Hongaars en ook Oostenrijks gezag, uiteindelijk tot 1920 aan toe. In dat jaar wordt middels het verdrag van Trianon, Hongarije opgesplitst en KroatiŽ en dus ook Zagreb komt onder Joegoslavisch bestuur. En uiteindelijk vanaf 1991 is het land zelfstandig geworden met deze stad als hoofdstad.
Zagreb ligt op de rand van een middelgebergte (Medvednica mountain --> letterlijk vertaald: de Beertjesberg) en de riviervlakte van de Sava rivier die een eindje van de stad vandaan stroomt. Het reliŽf van de omgeving is in de stad goed te merken, de citadel bijvoorbeeld ligt op een heuvel, waarvandaan er een mooi uitzicht is op de oude stad.
De oude binnenstad van Zagreb doet qua architectuur erg Hongaars aan, het is volstrekt helder dat deze stad lang deel heeft uitgemaakt van Hongarije. De meeste kerken zijn bijvoorbeeld ook precies in die Hongaars-neo Romaanse stijl gebouwd. Jammer dat het erg druk was in de binnenstad de dag dat ik de stad bezocht, de terrassen puilden uit met zuipende en straalbezopen lallende Britten. Maar goed, dat "natuurverschijnsel" negerend, is er nog genoeg te zien gelukkig.

Standbeeld van Joseph Graf Jelacic von Buzim

Graaf Jelacic von Buzim is een van de nationale helden van KroatiŽ, vooral vanwege zijn streven om KroatiŽ in de tijd van de Hongaarse revolutie los te krijgen uit het Habsburgse Rijk. Hij was daar niet bijzonder succesvol in, aangezien KroatiŽ een aantal jaren na zijn dood, bij de Ausgleich tussen Oostenrijk en Hongarije, volledig door Hongarije werd geannexeerd. Maar, ere wie ere toekomt, hij was de eerste die vocht voor een onafhankelijk KroatiŽ, en aangezien jonge staten nu eenmaal symbolen nodig hebben, was deze man een goede kandidaat. Jelacic was wel degene die ervoor zorgde dat Zagreb administratief gezien een eenheid werd, en als dank daarvoor heeft men het centrale plein naar hem vernoemd.

Graaf Jelacic plein

De Rooms Katholieke kathedraal van Zagreb

Rondom de kathedraal is nog een bastion met een aantal torens en wat stukken muur bewaard gebleven.

Resten stadsmuur

Wat plaatjes van het straatbeeld in Zagreb, in de 19e eeuwse wijken van de stad.

Resten van de muur rond de oude stad en de citadelheuvel

De oude stad vol lallende Britten

Ingang tot de oude bovenstad van Zagreb

met de enig overgebleven stadspoort

Enkele beelden van de bovenstad van Zagreb

Tandradbaan die een verbinding tussen boven en benedenstad vormt

De Markus kerk in de bovenstad

Gotisch ingangsportaal van de Markuskerk

Uitzicht op de benedenstad

Servisch orthodoxe kerk in Zagreb

Het nieuwe centrum van Zagreb