Website Jacques Bazen
Ohrid

Menu

Bezoek aan Ohrid, Augustus 2009


Ohrid is een van de belangrijkste toeristische centra van MacedoniŽ, al is de stad zelf niet zo groot, ze heeft slechts zo'n 40.000 inwoners. Desalniettemin heeft Ohrid een zeer rijke geschiedenis, en is al sinds de middeleeuwen een cultureel en wetenschappelijk centrum, in ieder geval al sinds de 10e eeuw. De bekendste inwoner van Ohrid is de "Slavenapostel" St.Kliment, die hier in Ohrid werkte. Hij wordt gezien als een van de ontwikkelaars van het Cyrillische alfabet, of tenminste een van de voorlopers ervan.
Ohrid is een prachtig gelegen stad, aan de oever van het meer van Ohrid. Dit meer is een bijzonder meer, met een duidelijk tectonische oorsprong, het is meer dan 250 meter diep en om en nabij de 350km2 groot. Langs het meer zijn diverse kloosters gebouwd, waarvan ik Sveti Naum, dat aan de Albanese grens ligt, zo'n 30 kilometer zuidelijk van Ohrid, de mooiste vind.
Ohrid zelf heeft heel veel kerken, volgens overleveringen in het verleden nog veel meer, wel 365, voor elke dag van het jaar een. Zoveel zijn er nu niet meer, maar er is nog meer dan voldoende te zien. Ook het Ottomaanse Rijk heeft er zijn sporen nagelaten, diverse moskeeŽn zijn er nog te zien, al is de Turkse minderheid dan ook grotendeels verdwenen. Door de vele monumenten en de bijzondere natuur rond het meer is Ohrid op de Unesco werelderfgoedlijst opgenomen. Niet meer dan terecht, het is een fantastische plek. Al moet ik zeggen dat het klimaat zeker ook meewerkt. De eerste keer dat ik van Ohrid hoorde was toen ik het boek "Bruiloft der zeven zigeuners" van A. den Doolaard las. Recentelijk is er voor hem in Ohrid ook een monument opgericht.

Uitzicht over het meer van Ohrid

Uitzicht op de stad vanaf de fort heuvel

Heuvel met de citadel

De haven van Ohrid, volgende keer huur ik een boot!

Boulevard van Ohrid

Waterfront

Uitzicht over het meer

Ohrid heeft veel kerken

Moskee

Uizticht op de oude stad van Ohrid

Plein

Straatbeeld