Website Jacques Bazen
Skopje

Menu

Bezoek aan Skopje, Augustus 2009


Skopje is de hoofdstad van de republiek MacedoniŽ. Deze eerste zin is meteen al een politiek statement, vanwege de onbegrijpelijke naamkwestie waarin MacedoniŽ gewikkeld is. Griekenland blokkeert op alle mogelijke manieren de internationale acceptatie van de naam Republiek MacedoniŽ. Het achterliggende motief daarvoor is waarschijnlijk dat men landclaims in Noord Griekenland vreest, aangezien de historische streek MacedoniŽ zich niets aantrekt van de landsgrens die hier later getrokken is, na de Balkan oorlogen in het begin van de 20e eeuw om precies te zijn.
Maar goed, terug naar Skopje. De stad is pas sinds 1991 hoofdstad van het land, daarvoor slechts provinciehoofdstad. De upgrade naar hoofdstad van het land heeft enorme urbanisatie tot gevolg gehad, Skopje heeft nu al meer dan een half miljoen inwoners en het groeit nog steeds. Langs de Vardar in het centrum zijn diverse grote bouwprojecten te zien. Ondertussen zullen die al wel afgerond zijn vermoedelijk.
Skopje heeft een interessante ligging, langs de rivier de Vardar. Het is wel een aardbevingsgevoelig gebied, waarbij tijdens de laatste grote aardbeving in 1963 grote delen van de stad werden verwoest. De stad bestaat dan ook uit twee aparte delen, enerzijds de (herstelde) oude stad, naar het lijkt vooral met Albanese inwoners en anderzijds een nieuwe stad, grotendeels herbouwd na de aardbeving in een moderne stijl, als een soort van half wiel met spaken die uitlopen op een groot centraal plein.

Oude Middeleeuwse Ottomaanse brug over de Vardar rivier.

Het centrale plein van Skopje vanaf de brug

Ortodoxe kathedraal

Enkele beelden van de nieuwe stad van Skopje, kenmerkend zijn de brede lanen en de hoogbouw

In het centrum van Skopje verschijnen iedere keer als ik er weer ben nieuwe standbeelden. Interessante bezigheid, je vraagt je af of er geen andere dingen zijn om je druk over te maken in dit land, in plaats van het soort pogen tot het creŽren van een nationale identiteit, waar dat dan ook goed voor moge zijn. Tot zo'n honderd jaar geleden hoorde alles bij het Ottomaanse Rijk, dus waar hebben we het eigelijk over?

Monument voor geboortehuis van moeder Teresa, zij wordt overigens ook door de Albanezen en Kosovaren geclaimd als "national hero". Zucht.

En ook al een voor Cyril en Methodius, waren dat eigenlijk geen Bulgaren of Grieken???

Langs de Vardar, aan de kant van de oude stad van Skopje ligt het Kale-fort op een heuvel. Dat wil zeggen, een nieuwe versie ervan, want het oorspronkelijke fort is tijdens de aardbeving van 1963 mede ten onder gegaan. Op de foto's zijn de reconstructie werken te zien.

Het fort van Skopje

De rivier de Vardar

met balletje-balletje spelers op de brug. Wie trapt daar nou nog in???

Het oude Turkse deel van de stad ziet er nog redelijk authentiek uit. Blijkbaar heeft het weinig schade opgelopen tijdens de laatste aardbeving. De oude Turkse stad met de bazaar is toeristisch het meest interessante deel van de stad, waar bijna alle monumenten te vinden zijn.

De grote moskee wordt opgeknapt, met bijdrages uit Turkije

Oude stad, hoofdstraat

De Bazaar van Skopje

Het Albanese theater

Plein in de oude stad

Informele sector werk

Uitzicht op de nieuwe stad van Skopje, vanaf het fort

Het fort

Het vliegveld "Alexander de Grote" even buiten Skopje