Website Jacques Bazen
Stip

Menu

Bezoek aan Stip, juli 2010


Stip, uitgesproken als Sjtiep, is een stadje in het oosten van de Republiek Macedonië. Het is een plaats met een lange geschiedenis, en ook nog diverse oude monumenten in het centrum, al moet ik zeggen dat er hier en daar echt wel wat renovatiewerkzaamheden nodig zijn om een en ander weer echt goed naar voren te laten komen. Maar desalniettemin is het een interessante stad om te bezoeken, ik vond vooral de oude Turkse markt erg interessant om te bekijken. Ook de ruïne van de burcht Isar, bovenop de heuvel vlak naast de binnenstad is zeker de moeite waard. Het is niet moeilijk te bedenken waarom deze burcht erg strategisch gelegen was.
Dwars door het centrum van Stip loopt het riviertje de Otinja. Nu ja, eigenlijk is het vooral een heel klein beekje, die echter toch als rivier geclassificeerd wordt. Waarschijnlijk zit er in de winter en voorjaar veel meer water in dan toen ik Stip bezocht, in het hoogtepunt van de zomer.

Sint Nicolaaskerk in het centrum van Stip

Het riviertje de Otinja

Op het centrale plein van Stip staat een standbeeld van Alexander de Grote. Jammer genoeg is de rest van het plein enigszins vervallen en moet daar een en ander nodig gerestaureerd worden.

Stadhuis

De oude Ottomaanse markt

De ruïne van de burcht Isar