Website Jacques Bazen
Sveti Nikole

Menu

Bezoek aan Sveti Nikole, juli 2010


Sveti Nikole is een klein stadje in het noordoosten van de republiek Macedoniƫ. Het plaatsje is genoemd naar Sinterklaas, alleen dan wel naar de echte Sint Nicolaas en niet naar de goedheiligman uit Spanje. Sveti Nikole ligt in een vrij droog gebied, qua landbouw prima geschikt voor verbouw van granen. Verder is er ook veel schapenhouderij, de hele vallei heet trouwens ook de schapenvallei. Op deze pagina staan ook een paar foto's van het landschap waarin Sveti Nikole ligt. Het stadje zelf is niet groot, maar de geschiedenis ervan gaat wel terug tot diep in de Middeleeuwen, toen er een kerk werd gebouwd gewijd aan Sint Nicolaas. Gaandeweg kreeg de nederzetting rond die kerk ook de naam van Sveti Nikole.

Sveti Nikole kerk

Naast de Sveti Nikole kerk staat een eenzame toren, zonder verklarende tekst erbij ergens. Misschien is het een overblijfsel van een eerdere kerk dan het exemplaar wat er nu naast staat. Macedoniƫ is zeer aardbevingsgevoelig, de hoofdstad Skopje werd vrijwel verwoest in de zware aardbeving van 1963. Misschien is dat met de kerk ook gebeurd en staat alleen de toren nog overeind, wie zal het zeggen.

Losstaande toren

Straatbeeld

Het plein in het centrum van Sveti Nikole, heet Ilinden square. Het is genoemd naar de Ilinden-opstand van 1903, waarin de bevolking in opstand kwam tegen het regime van de Ottomaanse Sultan. De opstand was niet succesvol en werd bloedig neergeslagen door Turkse Basji-Boezoeks, maar wordt toch gezien als een van de founding events van Macedoniƫ.

Ilinden plein

Park in Sveti Nikole

Sporthal, duidelijk in welk land deze staat...

St Nicolaas

Zuurstokroze flat

Museum

Stadhuis van Sveti Nikole

Markt

Sporen van aardbevingsschade, of gewoon verwaarlozing?

Uitzicht over Sveti Nikola en omgeving

Omgeving van Sveti Nikole