Website Jacques Bazen
Tanger

Menu

Bezoek aan Tanger, 29 december 2006

Tanger ligt in het uiterste noordwesten van Marokko, op de grens van de Atlantische Oceaan en de straat van Gibraltar. Het is een interessante stad om een bezoek aan te brengen, want Tanger is nog niet zo heel lang onderdeel van Marokko. Eerst waren de Portugezen er de baas, daarna de Spanjaarden, vervolgens opnieuw de Portugezen, toen de Engelsen, daarna Marokkaans en in het begin van de 20e eeuw weer Spaans, van 1923 tot 1956 was Tanger een internationale stad. En vanaf 1956 is Tanger weer onderdeel van Marokko. De stad is heel wat keer van eigenaar verwisseld. En al de machthebbers hebben er hun sporen achtergelaten. Er is een grote medina, ofwel Arabische binnenstad, maar er zijn ook grote moderne Europees achtige koloniale stadsdistricten.

Een plein met vroegere Spaanse gebouwen

Spaanse architectuur

Een aantal foto's van het "Europese deel" van Tanger

Frans is de tweede taal van Marokko

De grootste moskee van Tanger

Kamelen in Tanger

Marokkaanse muziekgroep

Elke Arabische stad heeft een oude binnenstad, in het Arabisch wordt die "Medina" genoemd. Het centrum van de Medina is de Souk, oftewel de markt. Tanger heeft natuurlijk ook een medina en een grote souk. Hieronder zie je een paar foto's van de activiteit op de markt.

De souk van Tanger

Scharensliep

Toen ik in Tanger was, was het net de tijd van het Islamitische offerfeest. Net als in heel Marokko is de grote meerderheid van de bevolking moslim. Tijdens het offerfeest moet elke familie een schaap of geit slachten. Zoals op de onderstaande foto's is te zien, was het een drukte van belang met schaapskuddes.

Schaapskudde tijdens het offerfeest

De medina van Tanger heeft enorm smalle en kronkelige straatjes, waar je heel makkelijk kunt verdwalen. Niemand heeft er een tuintje, en de huizen zijn over het algemeen klein en hoog, waardoor het op straat zelf behoorlijk donker is. De binnenstad is best wel gezellig, maar het is wel een probleem dat je continu lastig gevallen wordt door verkopers die van allerlei prullen aan je willen verkopen. "Kijken kijken, niet kopen" kennen ze allemaal. Muskieten worden deze irritante verkopers ook wel genoemd.

Een postbus...de kaart die ik vanhier stuurde is zelfs aangekomen! Had ik niet verwacht.

Ik ben ook nog een paar winkels in geweest. Onder andere een tapijtenzaak en een apotheek. Ook best interessant om dat eens te bekijken in een andere cultuur.

Apotheek

Arabische dolken

Arabische Coca Cola

Zaak met handgeknoopte tapijten

Tanger's strategische ligging aan de poort van de Middellandse zee, heeft ervoor gezorgd dat de machthebbers van de stad, wie dat dan ook waren, de Portugezen, Spanjaarden, Engelsen, Fransen of de Marokkanen zelf, zorgden dat de stad een goede verdedigbare vesting is/was.

De haven van Tanger is de plek om 's avonds weer de veerboot naar Spanje te nemen. Alleen is die boot ongeveer 4 uur te laat. In plaats van 6 uur gaat de boot pas om tien uur. Maar goed, het blijft Afrika. Toch even wat anders als 10 minuten vertraging hebben met de trein... Ik had niet graag op de vrachtboot meegevaren, die werd geladen gedurende de avond. Het scharnier waarmee de laadklep dicht moet was stuk ofzoiets en er werd een noodreparatie uitgevoerd. Het hele geval werd opnieuw gelast... Ik moet dan altijd aan Herald of free enterprise en de Estonia denken als ik het gevoel heb dat er iets is met de laadklep. Ik heb geen berichten gehoord over een gezonken vrachtboot, maar dat kan nog veranderen natuurlijk.

De haven van Tanger

Noodreparatie aan de laadklep

Tijdens het laden van de "kreupele" vrachtboot gebeurde er nog iets bijzonders, want een illegale immigrant sprong op een vrachtwagen. Hij probeerde op deze manier Europa binnen te komen. Helaas mislukte het... hij werd gespot en ter plekke gearresteerd.