Website Jacques Bazen
Chisinau/Kishinev/Kishinyov

Menu

Bezoek aan Chisinau, 28 februari 2010 (en diverse malen daarna)


Chisinau is de hoofdstad van de republiek MoldaviŽ, een land met een oppervlakte iets kleiner dan Nederland en met ruim 4 miljoen inwoners, wat ingeklemd ligt tussen RoemeniŽ en UkraÔne. Chisinau heeft bijna een miljoen inwoners, wat betekent dat ongeveer 25% van de Moldavische bevolking in de hoofdstad woont. Dat is een vrij hoog percentage en het betekent dat er naast Chisinau niet erg veel grote steden zijn. Alleen Balti in het noorden en Tiraspol en Bender (de laatste twee in de "grijze zone" TransnistriŽ) hebben verder meer dan 100.000 inwoners.
Chisinau was tot de Russische verovering in 1812 maar een dorp, maar werd daarna tot hoofdstad gemaakt van het nieuwe op de Ottomanen veroverde BessarabiŽ. In de tweede helft van de negentiende eeuw kreeg de binnenstad van Chisinau vorm, door de grootschalige geplande uitbreiding in vierkante blokken. Van het oude historische centrum is helaas nog maar relatief weinig over, de stad heeft ernstig te lijden gehad onder gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bovendien ligt de stad in de buurt van een geologische breuklijn, waardoor er om de zoveel tijd een zware aardbeving plaatsvindt.
Het centrum van Chisinau is bij de Orthodoxe kathedraal, die aan de hoofdstraat, de "Stefan de Grote boulevard" is gebouwd. Tegenover de kathedraal staat een enorm blok communistisch beton, een van de regeringsgebouwen van de republiek.

De moderne stadspoort van Chisinau, aankomst in de stad vanaf de luchthaven

Kathedraal

De toren is verwoest tijdens het communisme en pas recent herbouwd

Plein voor de kathedraal in de sneeuw

Voor de kathedraal staat de Arc de Triomphe, om 1812 te gedenken, inlijving van Moldavië in Rusland

Gebouw van de regering, op het centrale plein

Kerstversiering op het centrale plein

Kerstboom op het centrale plein

Het belangrijkste monument van Chisinau: Stefan de Grote, koning van MoldaviŽ

Langs de hoofdstraat van Chisinau staan nog een aantal belangrijke gebouwen, ten zuiden van het centrale plein staat het stadhuis en ten noorden het parlement en het presidentieel paleis. Ook was ik verbaasd door de vele verkopers die op straat soort kleine rood/witte lintjes of dergelijk achtige dingen verkochten, het werd ook grif gekocht. Het bleek om het Roemeense feest Martisor te gaan, wat op 1 maart gevierd wordt, het begin van de lente. Volgens de verhalen gaat het om een gebruik wat nog uit de Romeinse tijd komt. De Romeinen vierden 1 maart als het begin van het nieuwe jaar, en men gaf elkaar amuletten om het boze af te weren.
Ik had nog nooit van het gebruik gehoord, maar ik ben het daarna inderdaad ook in bijvoorbeeld Cluj aan het eind van Februari tegen gekomen.

Martisor verkopers op de boulevard Stefan cel Mare

Het stadhuis van Chisinau in 2010

En hetzelfde stadhuis nu met kerstversiering in 2012

Naast het stadhuis staat de orgelhal

Openluchtmarkt voor souvenirs en kunst

Boulevard Stefan cel Mare, met postkantoor

En stadhuis

De langste bloemenstalletjesstraat van Europa

Kerstversiering

Boulevard Stefan cel Mare bij hevige sneeuwval

Stefan cel Mare park

Centrale fontein in het park

Ondergesneeuwde leeuw

en borstbeeld van een schrijver

Twee van de theaters in Chisinau

Het parlementsgebouw, gesloten en ernstig beschadigd door rellen eind 2009

Het presidentieel paleis

Palace of the republic, waar het parlement tijdelijk zit

Ministerie van landbouw

Museum voor archeologie en geschiedenis

Etnografisch museum, gebouwd in orientalistische stijl zo rond 1900

Op een van de vele gezellige terrasjes zitten in Chisinau kan een verrassing opleveren. Bij een aantal van die gelegenheden hebben de uitbaters al op de menukaart staan hoeveel het kost als je schade veroorzaakt aan het meubilair. Het slopen van een WC-pot of wasbak kost bijvoorbeeld 2000 lei, en het mollen van een grote terrasparasol kost 1000 Euro. Ik heb nog nooit ergens anders zoiets gezien, ik vind het wel origineel. Een grote asbak kost 100 lei, dan weet je dat ook weer. Toch jammer dat ze niet ook de moeite genomen hebben om het te vertalen in het engels.

Prijslijst inventaris, ter info voor wanna-be slopers

Nog wat plaatjes van het straatbeeld in Chisinau.

Centrum van Chisinau, met trolleybus

Kerk

De meeste auto's in de stad zijn moderne westerse auto's, met een zeer groot aandeel van Duitse makelij. Toch zijn er ook nog heel wat bijzondere klassiekers te vinden. Zoals bijvoorbeeld onderstaande twee Moskvitsj modellen.

Moskvitch

Er was behoorlijk gedoe over de verkiezingsuitslagen van 2009, tegenstanders van de Communistische partij Moldova schilderden overal dit soort graffiti op de muren. Voorstanders van de communisten hebben er vervolgens weer een zwarte streep overheen gespoten. Niet dat dit echt veel helpt om de afbeelding te verbergen...

In het centrum van Chisinau is een meer, aangelegd in de vijftiger jaren, maar sinds die tijd opgevuld met sediment dat met de beekjes meekomt die het meer van water voorzien. Een grootschalig reconstructieproject is gaande, waarin de meerbodem wordt afgegraven tot een meter of zeven diepte, waarna het opnieuw gevuld wordt, maar dan met maatregelen om de sedimentatie tegen te gaan, zogenaamde sedimentatiebekkens. Op het moment van schrijven, 2012, is het meer zich weer aan het vullen, maar dat is op de plaatjes vanwege de sneeuwstorm maar moeilijk te zien.
Een ander project dat nodig uitgevoerd moet worden is de restauratie van een van de trappen met de fonteinen die het meer met de binnenstad verbinden. In 2010 ziet het er allererbarmelijkst uit in ieder geval.

Het afgegraven meer in 2010

Enkele beelden van de geruineerde fonteinen en bijbehorende trap

Het meer in 2012, alweer meer dan halfvol

Naast het meer is een pretpark aangelegd voor de kinderen

Het gedeelte van de stad, het zogenaamde Botanica district waar het meer zich bevindt, is voor het overgrote deel in de jaren vijftig en zestig van de 20e eeuw gebouwd. Het district bestaat, vanwege de grote woningschaarste na de tweede wereldoorlog, uit snel in elkaar geflanste flats (in de volksmond Chroestjovska's genoemd), die eigenlijk maar bedoeld waren voor tijdelijke bewoning. Na vijftig jaar zijn de meeste ervan compleet aan het einde van hun levensduur. Het gaat voor de Moldavische regering nog een hele kluif worden de komende jaren, om zo'n groot deel van de woningvoorraad te moderniseren ofwel te slopen en nieuwbouw te plegen.

Chroestjovska's, met kenmerkende groenvoorziening erbij

School in Khrushchyovka stijl

Er wordt op kleine schaal al aan stadsvernieuwing gedaan

Ik was in Chisinau om een training te geven, over regionale ontwikkeling in MoldaviŽ. Het thema BioMoldaviŽ als speerpunt voor landbouwontwikkeling is erg interessant, en ook de tekening is mooi.

Biologisch MoldaviŽ als speerpunt voor de ontwikkeling

In MoldaviŽ kun je uitstekend eten en als je niet oppast eet je snel teveel...Het begint al 's morgens bij het ontbijt. Dat bestaat uit kaviaar en gebakken aardappels. Plaats voor barbecue is er altijd, zelfs midden in de winter bij diverse graden vorst. Een geimproviseerde barbecue is zo gemaakt, met een oude stalen behuizing van een computer en een paar betonblokken maak je met wat hout een prima functionerende grill. De kou ga je te lijf met een aantal flinke borrels garagegestookte wodka die je "ad fundum" behoort te nuttigen.

Moldavisch ontbijt

Geimproviseerde barbecue

Onderstaand plaatje is nog eens fantastische en gewaagde uiting van city-marketing! Durfden maar meer steden zoiets! Meestal is city-marketing super oubollig met lege stomme slogans, maar in Chisinau geven ze er een geweldige draai aan. Alleen al om dit bord zou ik al bijna Chisinau willen bezoeken.

Kortom, Chisinau is een bijzonder dynamische stad, en stad die het verdient om meer te zijn dan de minst bekende hoofdstad van Europa!