Website Jacques Bazen
Cricova

Menu

Bezoek aan Cricova, 27 Maart 2011


Cricova in Moldavië, is een klein stadje, met een bevolking van krap 10.000 inwoners, in de buurt van de hoofdstad Chisinau. Het meest bekend is Cricova vanwege zijn ondergrondse wijnkelders, die in oude gangen van een kalksteengroeve is gevestigd. De kalksteengroeve is nog steeds actief, maar de afgegraven gangen worden gebruikt voor het maken en bewaren van wijn. In totaal wordt daarvoor ongeveer 120 km gangenstelsel gebruikt. Op onderstaand plaatje is het enorme gangenstelsel te zien, eigenlijk een ondergrondse stad, het geheel is gestart in het begin van de jaren 50, de eerste plannen en onderzoeken naar haalbaarheid stammen van 1946.

Kaart van ondergronds Cricova, de wijnkelders

Er is een elektrisch busje om de bezoekers naar binnen te brengen, hoewel ik ook heb meegemaakt dat je gewoon met de auto naar binnen mocht, al lijkt me dat uitlaatgastechnisch niet echt een heel gewenste situatie. De wijnkelders van Cricova zijn een toeristische trekpleister, hoewel het niet heel gemakkelijk is om een tour te boeken, zo begreep ik van mijn Moldavische vrienden die dit via via hebben geregeld.

De hoofdingang van het wijncomplex Cricova

De gangen van het complex

Gang bij de ondergrondse wijnproeverij

"Champagne" kelders

Fermentering in de fles

Ingang tot de wijnproeverij

In het proeverij gedeelte van het wijncomplex zijn diverse zalen beschikbaar, de een groter dan de andere, maar het is duidelijk dat zelfs grote groepen hier terecht kunnen, zoals onder andere Vladimir Putin die hier zijn 50e verjaardag vierde. Een van de zalen vond ik het aardigst, namelijk de onderwaterzaal. Deze is gemaakt omdat de kalksteen hier een zeeafzetting is en dus het hele gebied onder de waterspiegel gelegen heeft. Interessant is de verlichting in de nepramen, het lijkt net alsof je helemaal niet onder de grond bent.

De grote zaal

Onderwaterzaal

In de hal hangt een kaart met de landen waar Cricova wijnen allemaal verkocht worden. Bijna alle landen in Europa, behalve Frankrijk en Nederland. Frankrijk kan ik wel begrijpen, die hebben zat, en anders krijgen ze hun eigen wijn niet eens op. Maar Nederland is wel bijzonder. Blijkbaar prefereert de Nederlander meer wijnen uit verre oorden zoals Chili en Australië, dan een heerlijke wijn uit Moldavië. En dat terwijl de wijnen uit dat soort verre bestemmingen eerst tot een soort gelei worden ingedikt en daarna in Nederland weer met water worden aangelengd.

Kaart waar Cricova wijnen worden verkocht

De eerste mens in de ruimte, Yuri Gagarin, was de eerste VIP die Cricova heeft bezocht, en velen zijn hem daarna gevolgd. Volgens de legende heeft Gagarin Cricova bezocht en is hij "verdwaald" in het gangenstelsel en is pas twee dagen later met assistentie weer naar buiten gekomen. De legende vermeldt niet of de assistentie nodig was bij het vinden van de weg naar buiten, of dat dit nodig was vanwege de gevolgen van overmatige wijnconsumptie.

Yuri Gagrin

Foto's van VIP bezoekers van Cricova, waaronder Putin en Merkel

Jaartallen aangegeven met gekleurde wijnflessen

Wijncollectie, met standbeeld van Dionysos op de achtergrond

De wijncollectie van Cricova is enorm en heeft meer dan een miljoen flessen. Deze flessen zijn voor het grootste deel al gekocht en privé bezit van de klanten.

Een aantal bijzondere flessen zijn ook tentoongesteld, onder andere een deel van de wijncollectie van Hermann Göring, Moezelwijn uit 1936, geroofd door de Sovjets aan het einde van WOII. En verder nog een fles likeur van Jan Becher uit 1902, inderdaad de Becherovka fles ziet er na meer dan honderd jaar nog identiek uit!

Een aantal Europese staatslieden heeft hier ook zijn/haar eigen collectie wijnflessen liggen. Bijvoorbeeld Karel de Gucht, Eurocommissaris voor handel, Herman van Rompuy, president van de EU, José Barosso, president van de Europese Commissie, Angela Merkel, Bondskanselier van Duitsland en Vladimir Putin, president van Rusland.

Putin's wijncollectie

Merkel's wijncollectie

Barosso & Van Rompuy

Bijzonder evenwicht