Website Jacques Bazen
Budva/Budua

Menu

Bezoek aan Budva, augustus 2009


Budva is een kuststadje in Montenegro, het is maar klein, maar zonder meer al oud en heeft ook een mooie binnenstad. Het stadje leeft van de toeristen, en misschien wel iets te veel, want er was bijna geen doorkomen aan in het verkeer, om van het vinden van een parkeerplaats nog maar helemaal te zwijgen. Dat komt niet alleen door de gebrekkige infrastructuur, maar ook door de ligging van Budva aan een kust die met bergen die zo ongeveer bijna recht uit de zee omhoog reizen. Het is ongeveer dezelfde situatie als in Kotor, maar dat ligt wat verder landinwaarts, en het meeste doorgaande verkeer komt daar daarom ook niet langs, terwijl dat hier wel het geval is.
Budva is lange tijd onderdeel geweest van de republiek VenetiŽ en dat is duidelijk te zien in de prachtige Middeleeuwse gebouwen en fortificaties die uitzonderlijk goed bewaard lijken te zijn gebleven. Dat lijken te zijn gebleven is bewust toegevoegd, want in mijn geboortejaar 1979 is de stad door een zware aardbeving verwoest. Alles is weer zoals het vroeger was heropgebouwd en wanneer je de foto's op deze pagina bekijkt, is er niets meer van de aardbevingsschade terug te zien.
Een van de onderdelen van Budva, enkele kilometers van de stad verwijderd is Sveti Stefan, een voormalig gefortificeerd dorpje dat volledig is omgebouwd tot hotel. Het ziet er van bovenaf in ieder geval prachtig uit, maar ik heb er niet overnacht. Ik heb zo het gevoel dat dat wel eens boven mijn schamele budget zou kunnen liggen.

Het hotel schiereilandje Sveti Stefan bij Budva

Budva ligt aan de voet van een stijl uit het water oprijzend gebergte

Kustgebergte van Montenegro

Zicht op de oude stad

Verkeer in Budva, beetje vol allemaal

De oude stadsmuur van Budva

Met stadspoort

Straatbeeld in Budva

Centrale plein van Budva

De kerk op het plein

De Adriatische Zee

Vlak aan zee staan nog twee kleine kerkjes

Poortje in Budva

Budva werd in het verleden beschermd door een citadel, die nog steeds intact is, maar nu uiteraard de status heeft van museum. Het is fantastisch om vanaf daar de zee te bekijken en te genieten van het uitzicht over de terracotta dakpannen van de oude stad.

De citadel van Budva

Uitzicht over Budva vanaf de citadel

In de citadel is een museum met modellen van de schepen van Columbus onder andere