Website Jacques Bazen
Cetinje

Menu

Bezoek aan Cetinje, augustus 2009


Cetinje is de oude hoofdstad van Montenegro. Het is een klein stadje van zo'n 15000 inwoners, maar was het centrum van het bergachtige staatje dat ongeveer halverwege de negentiende eeuw zich vrijvocht van het Ottomaanse Rijk. Erg lang heeft het toen niet bestaan, want na de Eerste Wereldoorlog werd het land bij het nieuw gevormde Koninkrijk JoegoslaviŽ gevoegd. Pas in 2006 stemden de Montenegrijnen in een krappe meerderheid van ongeveer 55% voor onafhankelijkheid van ServiŽ. Montenegro is nu een van de kleinste landen in Europa, met alle gevolgen van dien, de kleine interne markt is niet erg gunstig voor het bedrijfsleven en de gebrekkige infrastructuur maakt verdere economische ontwikkeling nogal moeizaam. Eťn ding heeft Montenegro ontegenzeggelijk wel, het mag dan weliswaar een van de ruigste gebieden van Europa zijn, het is ook buitengewoon mooi, als je de moeite neemt om erheen te gaan en de niet al te beste wegen voor lief neemt.
Het is in Cetinje nog steeds een beetje te zien dat het ooit een hoofdstad was. Ook al is Podgorica de grootste stad en het economische centrum van het land, in Cetinje staat het oude paleis en verschillende oude ambassades van Europese landen uit de negentiende en vroege twintigste eeuw. Wat dat betreft lijkt het of de tijd er heeft stilgestaan.
Gedurende de onafhankelijkheid in de negentiende eeuw had Montenegro geen toegang tot de zee. De baai van Kotor en de smalle kuststrook ten zuiden ervan was in handen van Oostenrijk. Alle goederen die werden ingevoerd moesten over de extreem stijle en bochtige weg via de haven van Kotor over de Lovcen komen, en via Njegusi over allerlei bochtige bergpaden worden aangevoerd.

Vallei van Cetinje

Kaart van Cetinje

Het klooster van Cetinje

Het paleis van de Prins-Bisschop van Montenegro

Het voormalige paleis is nu museum

Het paleis heet ook wel het Biljart paleis, naar aanleiding van deze kamer

Hoog op een heuvel boven de stad ligt het graf van Prins-Bisschop Danilov

Walachijse (Vlach) kerk, niet ver van het paleis

Wegwijzer naar beroemde musea

Het voormalige regeringsgebouw van Cetinje, nu historisch museum

Het theater

De voormalige Franse ambassade

De voormalige Russische ambassade

Het presidentieel paleis